Ingredience: | |
brambory uvařené ve slupce | 500 g |
máslo | 30 g |
cuker | 100 g |
vejce | 2 ks |
sůl | 1/2 lžičky |
citron - kůra z něj | 1 ks |
tvaroh (nejlépe domácí od farmářů) | 250 g |
hladká mouka | 80 - 100 g |
sultánky nebo kandované ovoce | 60 g |
přepuštěné máslo | na smažení |
cukr (skořicový) | na posypání |
O víkendech musí být něco sladkého ke kávičce a vnoučátka si také vždy smlsnou.
Brambory oloupeme, rozdrtíme v lisu a necháme vychladnout.
Z másla, cukru a vajec ušleháme krém. Vmícháme sůl, citronovou kůru a tvaroh. Přidáme vychladlé brambory, mouku a sultánky. Vypracujeme hebké těsto.
V pánvi s vysokým okrajem rozehřejeme vrstvu přepuštěného másla silnou jako na prst. Pomoučenýma rukama tvarujeme placičky. Z obou stran je zvolna osmažíme dozlatova, necháme okapat na papírové utěrce. Hotové upravíme na talíře, posypeme cukrem nebo skořicovým cukrem. Výborně chutnají s ovocem, ovocnou šťávou nebo ovocnou omáčkou.
Podrobné info: