Roláda: | |
vejce | 5 ks |
krupicový cukr | 100 g |
hladká mouka | 60 g |
holandské kakao | 40 g |
vanilkový extrakt | pár kapek |
Náplň: | |
vypeckované kompotované višně | 170 g |
brandy | 2 lžíce |
smetana ke šlehání | 400 ml |
vanilkový cukr | 1 - 2 balíčky |
Poleva: | |
tmavá čokoláda | 200 g |
máslo | 10 g |
smetana ke šlehání | 200 ml |
brandy | 1 lžička |
Na dokončení: | |
krupicový cukr | dle chuti |
silný černý čaj | 100 ml |
čokoládové zdobení | dle potřeby |
Nadýchaný piškot, šlehačka, čokoláda a višně marinované v brandy - co k tomu ještě dodat.
Vypeckované višně dáme do misky, zalijeme brandy a necháme marinovat.
Celá vejce šleháme s cukrem do světlé pěny (cca 5 minut). Mouku prosyjeme společně s kakaem a přimícháme k vaječné hmotě. Přimícháme vanilkový extrakt.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C asi 12 - 14 minut (zkusíme špejlí).
Než se nám upeče, namočíme si čistou utěrku, vyždímeme jí aby byla vlhká, na ní si dáme pečící papír a ten posypeme krupicovým cukrem. Upečenou roládu hned překlopíme na pečící papír, ten na kterém se peklo sloupneme a roládu lehce zarolujeme i s vlhkou utěrkou. Dáme vychladit.
Čokoládu na polevu si nalámeme do misky a přidáme máslo. Smetanu ohřejeme (nesmí se vařit) a zalijeme s ní čokoládu. Necháme chvilku odstát a vymícháme dohladka. Dáme chladit.
Smetanu ke šlehání vyšleháme dotuha, podle chuti doslavíme vanilkovým cukrem. Višně necháme okapat. Roládu opatrně rozvineme, pokapeme jí čajem, potřeme šlehačkou, přidáme višně a zavineme. Potřeme čokoládovým krémem, posypeme čokoládovým zdobením a dáme vychladit.
Podrobné info: