Ingredience: | |
slunečnicový olej | 2 lžičky |
mleté vepřové maso | 250 g |
velká okurka | 1 ks |
česnek nakrájený na jemno | 1 stroužek |
drcené chilli | 1/2 lžíce |
sečuánský pepř | 1/4 lžíce |
sojová omáčka | 2 lžičky |
sezamová semínka | 2 lžičky |
rýžový ocet | 1 lžíce |
jarní cibulka (ořezaná a jemně nakrájená diagonálně) | 2 ks |
Příloha: | |
jasmínová rýže | dle potřeby |
Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.
Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu. Absorbuje do sebe všechny chutě česneku, chilli a zázvoru.
Olej ve woku rozehřejeme a přidáme vepřové maso. Dřevěnou lžící mícháme a smažíme několik minut. Dokud nemá maso hnědavou barvu. Snižte teplotu a za občasného míchání restujte ještě 10 minut. Chceme, aby maso bylo křupavé a do zlatova.
Mezitím nakrájejte okurku na polovinu, vyškrábejte semínka čajovou lžičkou. Okurku bez vydlabaného středu pak plochou stranou nože a dlaní rozdrťte (podobně, jako to děláte např. s česnekem). Drcenou okurku nechte stranou.
Do woku s masem, přidejte česnek, chilli vločky a sechuánský pepř. Míchejte ještě 1 minutu a přidejte okurku. Poté celé promíchejte a vařte ještě 5 minut. Přidejte sójovou omáčku, sezamová semínka, rýžový ocet a část nakrájené jarní cibulky, znovu promíchejte ještě několik minut. Posypejte zbývající jarní cibulkou, podávejte s jasmínovou rýží.
Podrobné info: