Pažitka
Název:

Sečuánské vepřové s drcenou okurkou


Sečuánské vepřové s drcenou okurkou


Ingredience:
Ingredience:
slunečnicový olej2 lžičky
mleté vepřové maso250 g
velká okurka1 ks
česnek nakrájený na jemno1 stroužek
drcené chilli1/2 lžíce
sečuánský pepř1/4 lžíce
sojová omáčka2 lžičky
sezamová semínka2 lžičky
rýžový ocet1 lžíce
jarní cibulka (ořezaná a jemně nakrájená diagonálně)2 ks
Příloha:
jasmínová rýže dle potřeby
Postup přípravy:

Tuhle rychlovku jsem si oblíbila hned z několika důvodů. Kombinace čerstvé okurky nasáklé česnekem, chilli a zázvorem je naprosto dokonalá. Celé jídlo je ideální na přípravu uprostřed týdne, kdy není čas dlouze vyvářet.

Drcená okurka je klasická čínská příloha k jídlu.  Absorbuje do sebe všechny chutě česneku, chilli a zázvoru.

Olej ve woku rozehřejeme a přidáme vepřové maso. Dřevěnou lžící mícháme a smažíme několik minut. Dokud nemá maso hnědavou barvu. Snižte teplotu a za občasného míchání restujte ještě 10 minut. Chceme, aby maso bylo křupavé a do zlatova. 
Mezitím nakrájejte okurku na polovinu, vyškrábejte semínka čajovou lžičkou. Okurku bez vydlabaného středu pak plochou stranou nože a dlaní rozdrťte (podobně, jako to děláte např. s česnekem).  Drcenou okurku nechte stranou. 

Do  woku s masem, přidejte česnek, chilli vločky a sechuánský pepř. Míchejte ještě 1 minutu a přidejte okurku. Poté celé promíchejte a vařte ještě 5 minut. Přidejte sójovou omáčku, sezamová semínka, rýžový ocet a část nakrájené jarní cibulky, znovu promíchejte ještě několik minut. Posypejte zbývající jarní cibulkou, podávejte s jasmínovou rýží.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Lucie Bártová

    zavřít okno