Ingredience: | |
květy sedmikrásky | 500 ks |
voda | 1 l |
citron | 2 ks |
cukr | 2 kg |
SEDMIKRÁSKA je nejen krásná veselá květinka, ale je i jedlá a jedná se o významnou léčivku! Chudobka má blahodárné účinky na dýchací cesty i pokožku a dokonce pěstí pleť! Rozdrcené sedmikrásky lze přikládat na zanícenou pokožku a drobné ranky, hezky hojí. Odvar z květů je výborným k obkladům unavené pleti i k celkovým osvěžujícím koupelím. Kvítka jsou skvělým oživením jarních salátů a polévek. Ale nejen květy, dokonce i lístky jsou zjara plné vitamínů a minerálů, takže jsou tedy vítaným zpestřením kuchyně. Nehubte proto sedmikrásky z trávníku a raději si je nasbírejte!
Květy sedmikrásek (chudobek) bez stonků vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme omyté citróny rozkrájené na kolečka (pokud možno bez pecek) a vaříme 15 minut. Potom hrnec odstavíme a vše necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a za občasného míchání vaříme ještě asi hodinu, až se med začne táhnout. Čím déle med vaříme, tím je hustší. Z výše uvedeného receptu získáte 10 skleniček o obsahu 200 ml.
Sedmikráskový med můžete použít samozřejmě jen tak na slazení různých nápojů, nebo natřít na chléb s máslem jako klasický med. Důležité jsou však jeho léčivé účinky.