Ingredience: | |
květy sedmikrásky | 500 ks |
převařená vlažná voda | 1 l |
citron | 2 ks |
cukr krystal | 1 kg |
kyselina citronová | 20 g |
Píšete mi, že nemůžete nikde v okolí najít fialky. Nic se neděje, příroda je kouzelná a nabízí i jiné možnosti. SEDMIKRÁSKA neboli chudobka má léčivé účinky. Jednak posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů, ale navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky.
Květy rozkvetlých sedmikrásek (chudobek) bez stonků vypereme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a zalijeme vlažnou vodou. Přidáme omyté citróny rozkrájené na kolečka (pokud možno bez pecek) a necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den přecedíme přes hustý cedník nebo přes plátýnko do čistého hrnce. Do šťávy přidáme cukr a kyselinu citrónovou a za občasného míchání vaříme ještě asi 20 minut.
Pak už jen sirup plníme do láhví s uzávěry. Když ho zalijeme vodou, můžeme si udělat výbornou osvěžující šťávu. Z výše uvedeného receptu jsem získala asi 1,5 l sirupu.