Pažitka
Název:

Segedínský guláš


Segedínský guláš


Ingredience:
Ingredience:
vepřová krkovicecca 900 g
velká cibule1 ks
bobkový list4 ks
saturejka4 snítky
sladká paprika5 lžic
vodacca 1 l
kysané zelícca 700 g
drcený kmín dle chuti
sůl dle chuti
syrové batáty200 g
smetana na vaření200 ml
sójová smetana50 ml
olej dle potřeby
ocet dle chuti
Postup přípravy:

Ve spíži jsem našla zastrčenou sklenici s domácím kysaným zelím, a protože manžel miluje klasickou kuchyni, byla volba na dnešní oběd jasná. Ale i taková klasika jako segedínský guláš se dá udělat tak trochu jinak. Do základu jsem přidala skvělou bylinku (saturejku), k zahuštění jsem použila batáty a klasickou smetanu doplnila smetanou sójovou. Najednou známá klasika se proměnila v něco nového a velmi příjemného.

Nejprve si očistíme maso. Nakrájíme si jej na větší kostky. Maso poté osolíme a okmínujeme. Ve vyšším hrnci si rozpálíme olej a na něm si osmahneme najemno nakrájenou cibulku, až bude mít zlatohnědou barvu. Poté přidáme bobkový list, saturejku a maso, které opečeme. Poté maso zaprášíme paprikou, krátce osmahneme (po dobu kdy zasmahneme papriku, snížíme plamen), zalijeme vodou a necháme cca 1 hodinu pozvolna dusit.
Jakmile je maso měkké tak přidáme zelí a najemno nastrouhané batáty a vaříme dále cca 10 minut. Na závěr zjemníme smetanou (klasickou + sójovou) a podle potřeby ještě dosolíme či okyselíme octem. Podáváme např. s karlovarským knedlíkem.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno