Ingredience: | |
hovězí mleté maso (může být mix) | 500 g |
červená čočka | 100 g |
hladká mouka (může být špaldová) | 3 lžíce |
vejce | 1 ks |
velká mrkev | 1 ks |
cibule | 1 ks |
majoránka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
koření | dle chuti |
O recepty s luštěninami si hodně píšete. Taktéž hodně hledáte i recepty s hovězím masem, včetně toho mletého, a já vás za oboje chválím. Luštěniny i hovězí mas jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spoustu dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Naopak ale různé placičky, bábovičky a vše, co jde při servírování omatlat v kečupu děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěnin, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.
Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přidejte mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 1801C přibližně hodinu, dle zkušeností s vlastní troubou, aby se vám sekaná nevysušila.
Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.
Dětská specifika: