Ingredience: | |
mletá maso mix (50% hovězí a 50% vepřové) | 1 kg |
vejce | 2 ks |
větší cibule | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
strouhanka | 2 lžíce |
hrubá mouka | 2 hrsti |
sladká mletá paprika | dle chuti |
majoránka | dle chuti |
sůl | 1 lžíce |
cukr | 1 lžíce |
pepř | dle chuti |
Šťouchané brambory: | |
brambory | 500 g |
máslo | dle potřeby |
velká cibule | 3 ks |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
jarní cibulka | dle chuti |
Sekaná je výborná v tom, že se může konzumovat k obědu jako teplý pokrm a k večeři jen za studena s chlebem, jak ji máte rádi vy? My jsme ji v pořadu Hezky česky s Vendy a Adamem připravili se šťouchačkama.
Do mletého masa nasypeme lžíci cukru a soli, přilijeme 200 ml vody, vše dobře promícháme a necháme do druhého dne proležet v lednici. Do uleželého mletého masa přidáme ostatní ingredience a vše dobře promícháme.
Jednu ruku si namočíme a dáme trochu mletého masa na dlaň druhé ruky a postupně přidáváme až k předloktí, takže máme na celé jedné ruce hrubý váleček masa, který si uplácáme do tvaru šišky. Volnou mokrou rukou si sekanou na ruce hezky uhladíme a položíme ji opatrně do pekáče, kde ji uhladíme i z druhé strany. Teď už jen podlijeme asi 200 ml vody, přikryjeme víkem a pečeme asi 40 minut ve vyhřáté troubě na 200 °C. Pak odkryjeme a pečeme ještě 10-20 minut, aby se nám vytvořila kůrčička.
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY
Brambory uvaříme v osolené vodě do měkka, slijeme vodu a rozšťoucháme. Nakonec vmícháme na másle usmaženou cibulku, osolíme, opepříme a přidáme jarní cibulku.
Fotos: Katalin Sándor
Všechny recepty z pořadu najdete na webu TV Paprika CzSk: www.tvpaprika.cz
Podrobné info: