Pažitka
Název:

Sekaná ve slanině s vejcem


Sekaná ve slanině s vejcem


Ingredience:
Ingredience:
mleté maso (ideálně směs hovězího a vepřového)1 kg
slanina dostatečné množství
střední cibule2 ks
česnek3 stroužky
celá vejce (2 do směsi a 3 - 4 jako náplň do sekané)6 ks
strouhanka dle potřeby
hořčice2 lžíce
pepř špetka
sůl dle chuti
majoránka špetka
oregano špetka
petržel hrstka
libeček dle chuti
drcený kmín špetka
mletá paprika špetka
Postup přípravy:

Máte rádi sekanou? Pečete ji často? A chcete ji ozvláštnit? Zapečte ji se slaninou. Když jsem tuhle variantu kdysi objevila na internetu, bylo u ní napsáno, že slanina z každé sekané udělá královnu stolu. Prozradím vám - je to pravda!

Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na kapce oleje zesklovatět. Smícháme ji s masem, prolisovaným česnekem, vejci, hořčicí a kořením (kořeníme podle chuti). Podle potřeby přisypáváme strouhanku. Aby se důkladně spojila, je nejlepší směs prohníst přímo rukou.
 
Vytvarujeme z ní šišku tak dlouhou, aby se nám vešla do pekáče. Uprostřed šišky vytlačíme hřbetem ruky prohlubeň, od které vložíme vejce uvařená natvrdo. Šišku zabalíme a necháme chvíli odpočívat.
 
Mezitím si vyložíme pekáč slaninou a to tak, aby se vespod a na bocích jednotlivé plátky překrývaly.

Doprostřed položíme masovou šišku a zavineme ji úplně. Nevystačí-li slanina na hřbetě, přidáme ještě několik plátků tak, aby byla šiška celá zakrytá. Slaninu můžeme zajistit párátky, aby se při pečení nezkroutila. 

Sekanou podlijeme, přiklopíme a pečeme na nízkou teplotu v troubě cca 2 hodiny. Při pečení podléváme výpekem a případně doléváme další vodu. Před koncem na chvíli sundáme poklop, aby se slanina opekla dokřupava. Podáváme s bramborem na jakýkoliv způsob a s čerstvou cibulí, případně s domácí tatarkou.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno