Název:Sekaná ve slanině s vejcem
Ingredience:
Ingredience: |
mleté maso (ideálně směs hovězího a vepřového) | 1 kg |
slanina | dostatečné množství |
střední cibule | 2 ks |
česnek | 3 stroužky |
celá vejce (2 do směsi a 3 - 4 jako náplň do sekané) | 6 ks |
strouhanka | dle potřeby |
hořčice | 2 lžíce |
pepř | špetka |
sůl | dle chuti |
majoránka | špetka |
oregano | špetka |
petržel | hrstka |
libeček | dle chuti |
drcený kmín | špetka |
mletá paprika | špetka |
Postup přípravy:Máte rádi sekanou? Pečete ji často? A chcete ji ozvláštnit? Zapečte ji se slaninou. Když jsem tuhle variantu kdysi objevila na internetu, bylo u ní napsáno, že slanina z každé sekané udělá královnu stolu. Prozradím vám - je to pravda!
Cibuli nakrájíme nadrobno a necháme ji na kapce oleje zesklovatět. Smícháme ji s masem, prolisovaným česnekem, vejci, hořčicí a kořením (kořeníme podle chuti). Podle potřeby přisypáváme strouhanku. Aby se důkladně spojila, je nejlepší směs prohníst přímo rukou.
Vytvarujeme z ní šišku tak dlouhou, aby se nám vešla do pekáče. Uprostřed šišky vytlačíme hřbetem ruky prohlubeň, od které vložíme vejce uvařená natvrdo. Šišku zabalíme a necháme chvíli odpočívat.
Mezitím si vyložíme pekáč slaninou a to tak, aby se vespod a na bocích jednotlivé plátky překrývaly.
Doprostřed položíme masovou šišku a zavineme ji úplně. Nevystačí-li slanina na hřbetě, přidáme ještě několik plátků tak, aby byla šiška celá zakrytá. Slaninu můžeme zajistit párátky, aby se při pečení nezkroutila.
Sekanou podlijeme, přiklopíme a pečeme na nízkou teplotu v
troubě cca 2 hodiny. Při pečení podléváme výpekem a případně doléváme další vodu. Před koncem na chvíli sundáme poklop, aby se slanina opekla dokřupava. Podáváme s bramborem na jakýkoliv způsob a s čerstvou cibulí, případně s
domácí tatarkou.
Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Autor:
zavřít okno