neuvařená zelená čočka | 1 hrnek |
vlašské ořechy | 1 hrnek |
rozemletá lněná semínka + 1/2 hrnku vody | 3 lžíce |
česnek | 3 stroužky |
najemno nakrájená cibule | 3 ks |
najemno nakrájený řapíkatý celer | 1 hrnek |
nahrubo nastrouhaná mrkev | 1 hrnek |
nahrubo nastrouhané sladké jablko | 1/3 hrnku |
hrozinky | 1/3 hrnku |
pomixované ovesné vločky | 1/2 hrnku |
čerstvý či sušený tymián | 2 lžičky |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
kečup | 1/4 hrnku |
javorový sirup či jiné sladidlo | 1 lžíce |
jablečné pyré / výživa | 2 lžíce |
balsamikový ocet | 1 a 1/2 lžíce |
rostlinný olej na smažení | |
Ingredience: |
Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“
Čočku propláchneme a dáme vařit spolu s přiměřeným množstvím vody do hrnce a přivedeme k varu. Vaříme asi 45 minut, čočka by měla být lehce rozvařená. Ořechy si nasekáme na menší kousky a opražíme na pánvi. Lněná semínka rozemeleme, pokud si nekoupíme přímo drcená, přidáme vodu, dobře promícháme a necháme bokem nabobtnat, aby pustila sliz.
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, restujeme asi 5 minut, ke konci restování přidáme prolisovaný česnek. Poté přidáme celer, mrkev, jablko a rozinky a dalších asi 10-15 minut restujeme. Čočku a suroviny z pánvičky si dáme do velké mísy, přisypeme ořechy, rozmixované vločky a dobře promícháme. Dochutíme pepřem, solí, případně dalším kořením. Poté rozprostřeme do zapékací nádoby, použila jsem plechový velký srnčí hřbet.
V hrnku promícháme kečup, javorový sirup, jablečné pyré a balzamikový ocet a potřeme touto směsí čočkovou sekanou. Pečeme na 180°C asi 45 minut.
Po upečení a lehkém vychladnutí jsme se pustili do ochutnávání. Odměnou pro mě byla slova mého syna: “Maminko, mňam, maminko, ještě buchtu!“ Dobrou chuť.
Podrobné info: