Pažitka
Název:

Sezamový platýz s vařeným bramborem


Sezamový platýz s vařeným bramborem


Ingredience:
Ingredience:
platýz (nejlépe filety) dle potřeby
máslo3 lžíce
olivový olej2 lžíce
vejce1 ks
hladká mouka na obalení
sezam dle potřeby
sůl dle chuti
pepř dle chuti
čerstvé bylinky - rozmarýn, tymián dle chuti
Příloha:
brambory dle potřeby
Postup přípravy:

V Jeskyni se vyskytnul platýz. Pořídila jsem ho náhodou za dobrou cenu (stejně jako všechny ostatní mořské ryby). Vzhledem k tomu, že už ho dlouho zase mít nebudeme (kdo ví jestli, když ty sladkovodní ryby máme vždycky k dispozici a jsou tak dobré!), nechtělo se mi ho jen tak odbýt v pánvi na másle, i když bych to s chutí udělala, a tak jsem mu dopřála křupavou sezamovou krustu. Kdysi jsem takhle upravila tofu. Úplně jsem zapomněla, jaká je to báječná věc. Takže ať máte platýze, nebo nemáte, klidně si takhle obalte i řízek, stojí to za vyzkoušení!

Rybu opláchneme a dobře ji osušíme papírovou utěrkou.* Osolíme ji, lehce opepříme a poté ji upravíme jako klasický řízek v trojobalu, jen místo strouhanky použijeme sezam (hladká mouka → vejce → sezam). V pánvi rozehřejeme máslo společně s bylinkami a olivovým olejem (ten pomůže, aby se máslo nepřepálilo) a obalené filety na něm z každé strany osmažíme.** Pánev tentokrát nerozpalujeme příliš, sezam má tendenci pálit se a hořknout. Smažíme podle tloušťky filetu přibližně 3 - 5 minut z každé strany. Podáváme třeba s vařeným bramborem.

*Kdo chce, srazí nejprve chuť ryby vymačkaným citronem. Já to nedělám.
**Je dobré nenechat filety bez osmažení obalené dlouho, nasolením pouští vodu, krusta se rozpadá a tuk v pánvi prská.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno