Pažitka
Název:

Shawarma z pánve


Shawarma z pánve


Ingredience:
Ingredience:
krůtí maso (horní část stehenních řízků je nejchutnější)1 kg
mletý kardamom1 lžička
mleté nové koření1 lžička
kari1 lžička
sušený česnek1 lžička
mletá skořice1/2 lžičky
mletý hřebíček1/2 lžičky
drcený pepř špetka
sůl špetka
olivový olej dle potřeby
Postup přípravy:

Shawarma je maso připravované na velkém rotačním grilu. V arabském světě velmi populární součást rychlého občerstvení. Stejně tak oblíbená je i u nás doma, i když se musím spokojit s její skromnější verzí, ukuchtěnou na pánvi.

Shawarmu je možné připravit z masa kuřecího, krůtího, hovězího nebo jehněčího. Důležitou roli v přípravě masa hraje koření, přesněji směs koření, které shawarmu příjemně ovoní a správně ochutí. Já jsem pro dnešek volila maso krůtí, ze kterého nám shawarma chutná nejvíce.

Maso nakrájíme na tenké proužky, zalijeme olivovým olejem a promícháme se vším kořením. V chladu necháme pár hodin odležet, ideálně přes noc.

Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.

Větší pánev se silným dnem rozpálíme (na sucho) a maso v ní po částech a zprudka opečeme. Ke konci všechno maso osolíme a zalijeme olivovým olejem, doporučuji nešetřit. Pořádně promícháme a připravíme si remosku nebo plech.

Pokud vlastníte remosku, rozpalte ji naplno, vsypte hotovou masovou směs a nechte pár minutek opékat, občas promíchejte. Druhou možností je rozprostřít maso na plech, šoupnout do trouby (funkce gril) a nechat chvilku grilovat, hezky do zlatova.

K shawarmě se skvěle hodí sezamová omáčka tahíni. Příprava zabere jen pár minutek, třeba je pouze: sezamová pasta, čerstvá citronová šťáva a sůl.

Sezamovou pastu naředíme vodou, pořádně rozmícháme do požadované konzistence a dochutíme solí a citronovou šťávou. 

Shawarmu podáváme se zeleninovým talířem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Martina Khatib

    zavřít okno