Ingredience: | |
krůtí maso (horní část stehenních řízků je nejchutnější) | 1 kg |
mletý kardamom | 1 lžička |
mleté nové koření | 1 lžička |
kari | 1 lžička |
sušený česnek | 1 lžička |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
mletý hřebíček | 1/2 lžičky |
drcený pepř | špetka |
sůl | špetka |
olivový olej | dle potřeby |
Shawarma je maso připravované na velkém rotačním grilu. V arabském světě velmi populární součást rychlého občerstvení. Stejně tak oblíbená je i u nás doma, i když se musím spokojit s její skromnější verzí, ukuchtěnou na pánvi.
Shawarmu je možné připravit z masa kuřecího, krůtího, hovězího nebo jehněčího. Důležitou roli v přípravě masa hraje koření, přesněji směs koření, které shawarmu příjemně ovoní a správně ochutí. Já jsem pro dnešek volila maso krůtí, ze kterého nám shawarma chutná nejvíce.
Maso nakrájíme na tenké proužky, zalijeme olivovým olejem a promícháme se vším kořením. V chladu necháme pár hodin odležet, ideálně přes noc.
Minimálně hodinu před tepelnou úpravou vyndáme maso z lednice a necháme dosáhnout pokojové teploty.
Větší pánev se silným dnem rozpálíme (na sucho) a maso v ní po částech a zprudka opečeme. Ke konci všechno maso osolíme a zalijeme olivovým olejem, doporučuji nešetřit. Pořádně promícháme a připravíme si remosku nebo plech.
Pokud vlastníte remosku, rozpalte ji naplno, vsypte hotovou masovou směs a nechte pár minutek opékat, občas promíchejte. Druhou možností je rozprostřít maso na plech, šoupnout do trouby (funkce gril) a nechat chvilku grilovat, hezky do zlatova.
K shawarmě se skvěle hodí sezamová omáčka tahíni. Příprava zabere jen pár minutek, třeba je pouze: sezamová pasta, čerstvá citronová šťáva a sůl.
Sezamovou pastu naředíme vodou, pořádně rozmícháme do požadované konzistence a dochutíme solí a citronovou šťávou.
Shawarmu podáváme se zeleninovým talířem.
Podrobné info: