lilek | 1 ks |
brambora | 2 ks |
větší zralé rajče | 2 ks |
rajský protlak | 1 lžička |
větší cibule | 1 ks |
bulgur | 1 hrnek (200 ml) |
masový nebo zeleninový vývar | 600 ml |
mleté nové koření | 1/2 lžičky |
římský kmín | 1/4 lžičky |
skořice | 1/4 lžičky |
olivový olej | trochu |
sůl | špetka |
pepř | špetka |
Ingredience: |
Osmažená zelenina (hlavně lilek) s bulgurem a rajčaty, tak přesně to je shulbáta (čti šulbáta).
Lilek je v arabském světě velmi populární. Osobně neznám nikoho, kdo by s lilkem v kuchyni řádil tak jako Arabové. Lilek smaží, pečou, vaří, dusí...přidávají do pomazánek, plní nebo nakládají. Pokud je řeč o nakládaném lilku, aby toho nebylo málo, existuje hned několik způsobů nakládání. Buď se malé lilky, opravdu miniaturní, dlouhé max. 5cm, naloží samostatně, nebo se ještě před naložením plní nádivkou.
Bulgur je u nás k dostání ve více velikostech, v tomto případě jsem netroškařila a použila hned ten největší, velikostně je srovnatelný s rýží. Vyžaduje také delší tepelnou úpravu než drobný bulgur, který stačí pouze zalít vroucí vodou. Vetší bulgur je třeba krátce povařit.
Shulbáta se podává s trochou zakysané smetany, bílého jogurtu. A samozřejmě s pitou, jak jinak. A také třeba s nakládanými lilky.
Lilek nakrájíme na větší kostky, pořádně prosolíme a necháme vypotit. Brambory nakrájíme na zhruba stejné kostky jako lilek a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova. To samé provedeme s osušenými kousky lilku. Všechno necháme na papírovém ubrousku okapat.
Bulgur zalijeme horkým vývarem a uvaříme do měkka. To platí pouze pro větší bulgur, menší pouze zalijte vroucím vývarem a nechte vstřebat tekutinu.
Cibuli nakrájíme na hrubo a na olivovém oleji orestujeme do sklovita. Přidáme na drobno pokrájená (spařená a oloupaná) rajčata, podlijeme trochou vývaru, přidáme nové koření, římský kmín a skořici, rajský protlak. Vše osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme do měkka.
K rajčatové směsi přisypeme smažený lilek a brambory, měkký bulgur a opatrně promícháme. Necháme projít varem a máme hotovo.