Ingredience: | |
vepřový bůček (libovější) | 300 g |
syrové krevety | 150 g |
bílý pepř | dle chuti |
rýžové víno | 1 lžíce |
rýžové víno | 1 lžíce |
světlá sojová omáčka | 1 lžíce |
sezamový olej | 1 lžička |
houby shitake | 5 ks |
zázvor - pokrájet (1 lžíce) | 2 plátky |
jarní cibulka | 1 ks |
česnek | 2 stroužky |
ústřicová omáčka | 2 lžičky |
rybí omáčka | 2 lžíce |
kukuřičný škrob | 1 lžička |
těsto na wonton knedlíčky | dle potřeby |
Těsto: | |
hladká mouka | 130 g |
vejce | 1 ks |
sůl | špetka |
voda | 40 ml |
kurkuma | špetka |
škrob | na podsypání |
Omáčka: | |
chili papričk | dle chuti |
opražený sezam | dle chuti |
cukr | 1/2 lžičky |
rybí omáčka | 1 lžíce |
světlá sojová omáčka | 1 lžíce |
vinný ocet | dle chuti |
voda | dle potřeby |
Knedlíčky Shumai s krevetami a vepřovým jsou nejen populární v Číně, ale čím dál víc i v Thajsku.
Dělají se v páře a jsou dokonale šťavnaté.
Pálivost si určíte sami tím, jak ostrou zvolíte chilli papričku do omáčky.
Proto je u nás celkem běžné, že knedlíčky jí i naše děti.
Vepřové maso si pomelte a přidejte k němu i krevety, které je třeba rozkutrovat na pastu. Dále přidejte všechny ostatní suroviny a škrob. Promíchejte a nechte v lednici nejméně 30 minut odležet.
Mezi tím si můžete vyrobit těsto na knedlíčky.
Pokud se vám do toho nechce, tak musíte hledat obchod, kde ho seženete chlazené a nebo mražené.
Výroba je ale velmi jednoduchá.
Veškeré suroviny na těsto dejte do robota s noži a zapněte. Jestliže se vám utvořila kompaktní koule, tak je to v pořádku.
Přendejte do sáčku a nechte 15 minut odležet.
Znova ručně propracujte, vložte do sáčku a nechte odležet 1 hodinu.
Můžete válet válečkem, ale asi nejpohodlnější je použít klasický strojek na nudle.
Z těsta si vytvarujte váleček a ten rozválejte, tak aby ho strojek pobral.
Důkladně poprašte škrobem a projíždějte strojkem, až na nejtenčí velikost.
Nezapomeňte sypat škrobem, aby se vám těsto nelepilo.
Jestli nemáte kulaté vykrajovátko 8 cm v průměru, tak klidně použijte sklenici, či nějaké víčko jako já.
Z této dávky je přibližně 25 kousků. Když vám nějaké zbudou, tak je klidně zamrazte.
Lžičkou si naberte celkem velké množství náplně.
Kolečko těsta si položte na hřbet ruky a lžičku otřete. Vtlačte do ruky a těsto se přirozeně nařasí kolem náplně. Pokud je třeba, tak doupravte prsty a dejte stranou.
Napařovat můžete v tradičních bambusových pařáčcích, el. parních hrncích a nebo na našich pářáčcích na knedlíky. Ve všech případech musíte ale použít na dno pečící papír.
Na dno nalijte vodu, přiklopte a vařte v páře cca 10 minut.
Mezitím si připravte rychlou omáčku na namáčení knedlíčků.
Omáčku si vylaďte podle chuti přidáním množství vody. Různé omáčky se svou slaností dost liší a tak je třeba ochutnat a přidat vodu podle potřeby.
Knedlíčky zhruba 6 ks na porci podávejte se směsí bylinek (koriandr, thajská bazalka, máčka smrdutá) a salátů. Jednotlivé knedlíčky se do omáčky pouze krátce namočí, tak jako sushi .
Dobrou chuť!
Podrobné info: