Pažitka
Název:

SHUMAI - Dim Sum knedlíčky


SHUMAI - Dim Sum knedlíčky


Ingredience:
Ingredience:
vepřový bůček (libovější)300 g
syrové krevety150 g
bílý pepř dle chuti
rýžové víno1 lžíce
rýžové víno1 lžíce
světlá sojová omáčka1 lžíce
sezamový olej1 lžička
houby shitake5 ks
zázvor - pokrájet (1 lžíce)2 plátky
jarní cibulka1 ks
česnek2 stroužky
ústřicová omáčka2 lžičky
rybí omáčka2 lžíce
kukuřičný škrob1 lžička
těsto na wonton knedlíčky dle potřeby
Těsto:
hladká mouka130 g
vejce1 ks
sůl špetka
voda40 ml
kurkuma špetka
škrob na podsypání
Omáčka:
chili papričk dle chuti
opražený sezam dle chuti
cukr1/2 lžičky
rybí omáčka1 lžíce
světlá sojová omáčka1 lžíce
vinný ocet dle chuti
voda dle potřeby
Postup přípravy:

Knedlíčky Shumai s krevetami a vepřovým jsou nejen populární v Číně, ale čím dál víc i v Thajsku.

Dělají se v páře a jsou dokonale šťavnaté.

Pálivost si určíte sami tím, jak ostrou zvolíte chilli papričku do omáčky.

Proto je u nás celkem běžné, že knedlíčky jí i naše děti.

Vepřové maso si pomelte a přidejte k němu i krevety, které je třeba rozkutrovat na pastu. Dále přidejte všechny ostatní suroviny a škrob. Promíchejte a nechte v lednici  nejméně 30 minut odležet.

Mezi tím si můžete vyrobit těsto na knedlíčky.

Pokud se vám do toho nechce, tak musíte hledat obchod, kde ho seženete chlazené a nebo mražené.

Výroba je ale velmi jednoduchá.

Veškeré suroviny na těsto dejte do robota s noži a zapněte. Jestliže se vám utvořila kompaktní koule, tak je to v pořádku.

Přendejte do sáčku a nechte 15 minut odležet.
Znova ručně propracujte, vložte do sáčku a nechte odležet 1 hodinu.

Můžete válet válečkem, ale asi nejpohodlnější je použít klasický strojek na nudle.

Z těsta si vytvarujte váleček a ten rozválejte, tak aby ho strojek pobral.

Důkladně poprašte škrobem a projíždějte strojkem, až na nejtenčí velikost.

Nezapomeňte sypat škrobem, aby se vám těsto nelepilo.

Jestli nemáte kulaté vykrajovátko 8 cm v průměru, tak klidně použijte sklenici, či nějaké víčko jako já.

Z této dávky je přibližně 25 kousků. Když vám nějaké zbudou, tak je klidně zamrazte.

Lžičkou si naberte celkem velké množství náplně.

Kolečko těsta si položte na hřbet ruky a lžičku otřete. Vtlačte do ruky a těsto se přirozeně nařasí kolem náplně. Pokud je třeba, tak doupravte prsty a dejte stranou.

Napařovat můžete v tradičních bambusových pařáčcích, el. parních hrncích a nebo na našich pářáčcích na knedlíky. Ve všech případech musíte ale použít na dno pečící papír.

Na dno nalijte vodu, přiklopte a vařte v páře cca 10 minut.

Mezitím si připravte rychlou omáčku na namáčení knedlíčků.

Omáčku si vylaďte podle chuti přidáním množství vody. Různé omáčky se svou slaností dost liší a tak je třeba ochutnat a přidat vodu podle potřeby.

Knedlíčky zhruba 6 ks na porci podávejte se směsí bylinek (koriandrthajská bazalkamáčka smrdutá) a salátů. Jednotlivé knedlíčky se do omáčky pouze krátce namočí, tak jako sushi .

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno