Ingredience: | |
lilek | 1 ks |
cuketa | 1 ks |
červená cibule | 1 ks |
paprika (červená a žlutá) | 2 ks |
česnek | 4 stroužky |
masitá rajčata | 500 g |
zelené olivy bez pecky | dle chuti |
solené kapary | dle chuti |
sušené oregano | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
červený vinný ocet | dle chuti |
cukr | dle chuti |
piniové oříšky | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
petrželová nať | dle chuti |
Caponata je klasický sicilský recept, který se ovšem dům od domu lehce mění. Někdo nedává cuketu a požívá výhradně lilek, někdo zase dává papriku, ale jen zelenou a někdo dává místo piniových oříšku mandle. Záleží na chuti každého, jak si jídlo připraví.
V dnešní době se podává jako příloha k rybám a nebo jako předkrm. Zvláště když se vychladí v lednici a nazdobí na opečenou ciabattu.
Od 18. století to ale byl také hlavní chod.
Další možné varianty jsou s přidáním mrkve, rozinek, brambor a mořských plodů.
Lilek si nakrájejte na hrubší kostky, dejte na cedník a prosolte. Nad miskou nechte lilek vybrečet, aby ztratil svou hořkost a později ho osušte na papírové utěrce.
Cuketu a papriky si nakrájejte na podobné kousky a cibuli na klínky.
Rozpalte si větší množství (cca půl malého šálku) oleje a osušený lilek na něm opečte krásně dozlatova.
Opečený lilek dejte stranou odkapat na papírovou utěrku a na stejné pánvi opečte papriky a cibuli.
Oleje už nemusíte dávat tolik.
Dejte opět stranou a orestujte cuketu, česnek na hrubší kusy a oříšky.
Do pánve k opečené cuketě přidejte rajčata, olivy, kapary, ocet a malinko vody. Na mírném plameni duste několik minut, dokud rajčata nevytvoří omáčku, která vám všechnu zeleninu spojí.
Na posledních pár minut přidejte ostatní orestovanou zeleninu a bylinky.
Pokud jsou rajčata málo sladká, můžete malinko přisladit cukrem.
Hotové jídlo ozdobte petrželkou.
Podávat můžete jak teplé, tak i studené. V lednici zavřené ve sklenici vám vydrží i týden.
Jestliže použijete kukuřičné pečivo, je pokrm nejen vegetariánský, ale i bezlepkový.
Dobrou chuť!
Podrobné info: