Ingredience: | |
kostra z celého kuřete | 1 ks |
voda | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
mrkev | 3 ks |
petržel | 2 ks |
celer | 1/2 ks |
mrkev, květák, fazolky, kapustičky | dle chuti |
bobkový list | dle chuti |
nové koření | dle chuti |
celý pepř | dle chuti |
Každý má svůj postup jak vaří vývar. Někdo rád se zeleninou nakrájenou, jiný nastrouhanou. Někdo maso před vařením peče, jiný zase ne. Kolik lidí tolik způsobů přípravy. U nás se dělá vývar takto.
Troubu si rozehřejte na 180 stupňů a dejte do ní kostru opéct, a to přibližně 20 minut. Mezitím si oškrábejte si mrkev, petržel a celer a nakrájejte je na stejně velké kostičky.
V hrnci si na troše másla osmažte zeleninu. Je to kvůli intenzivnější chuti a výraznější barvě. Poté přidejte opečenou kostru a zalijte studenou vodou, tak aby byla ponořena. Přiveďte vše k varu, a jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen.
Vývar by neměl bublat, ale jen tak provařovat (táhnout se). Na povrch se uvolní bílkovina, tuto je nutné stáhnout např. cedníkem nebo pomalu odebírat lžící (jinak by byla polévka kalná). Takto nechte vývar táhnout minimálně dvě hodiny.
Poté kostru vyjměte, vývar sceďte. Nechte kostru trochu zchladnout a pak oberte maso, které potom přidejte do polévky (stejně tak i vařenou zeleninu). Aby byla polévka barevná a zelenina čerstvá, přidám do polévky navíc zeleninu vařenou v páře. V páře si uvařte další zeleninu (mrkev, květák, kapustičky, fazolky). Tu pak přidejte do již hotového vývaru, který na závěr dle chuti osolíte a případně opepříte. Podávejte s nasekanou petrželkou.