Ingredience: | |
hovězí oháňka | 800 g |
mrkev | dle chuti |
petržel | dle chuti |
celer | dle chuti |
libeček | dle chuti |
pórek | 1/2 ks |
kurkuma | špetka |
kari koření (nemusí být) | špetka |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
nové koření | 2 kuličky |
cherry rajčátko | 1 ks |
cibule i se slupkou | 1 ks |
Knedlíčky: | |
játra (hovězí nebo vepřové) | 500 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
čerstvá majoránka | dle chuti |
změklé máslo | 100 g |
česnek | 2 stroužky |
žloutek | 1 ks |
strouhanka z celozrnného pečiva | dle potřeby |
Máme rádi všechny vývary, zeleninové polévky, ale přiznám se, že vývary s noky, nudlemi nebo knedlíčky, máme nejraději. Jeden dnešní vývar přidávám. Vývar ochucuji jen špetkou soli, pepře a kurkumy. Nepřidávám žádné glutamáty ani žádná jiná ochucovadla, jenom nakrájené bylinky. Snažím se připravovat vývar tak, jak ho připravovaly naše maminky a babičky.
Nejdříve si připravíme játrové knedlíčky. Játra rozemeleme v sekáčku (rozmixujeme nebo naškrábeme), přidáme sůl, mletý pepř, majoránku, žloutek, změklé máslo, utřený česnek a zahustíme podle konzistence trochou strouhanky. Uděláme si mokrou rukou knedlíčky.
Maso a všechnu zeleninu vložíme do tlakového hrnce. Přidáme snítku libečku, rajčátko, sůl, kurkumu, cibuli ve slupce (pro pěknou barvu vývaru) a nové koření Zalijeme vodou a tlakujeme cca 15 - 20 minut. Po této době vývar přecedíme do druhé hlubší nádoby. Maso i zeleninu nakrájíme na malé kousky a vrátíme do nádoby, kam jsme přecedili vývar. Do vývaru vložíme povařit játrové knedlíčky. Vaříme, dokud knedlíčky nevyplavou. Jeden knedlíček ochutnáme a podle potřeby dál povaříme. Pokud potřebujeme vývar mít hustší, vložíme do vývaru povařené a scezené domácí nudle nebo jiné libovolné těstoviny, nebo doma zhotovenou drobenu nebo noky. Podle potřeby osolíme, opepříme, můžeme přidat i kari koření, ale není nutné. Přidáme pokrájený libeček, nebo petrželku. Podáváme samotný vývar, nebo můžeme například s pečivem.
Podrobné info: