Vývar: | |
kuřecí křidélka, skelety | dle potřeby |
větší cibule | 1 ks |
mrkev | dle potřeby |
celer | dle potřeby |
petržel | dle potřeby |
petrželová nať nebo pažitka | dle chuti |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Kapání: | |
vejce | 1 ks |
voda | 3 lžíce |
muškátový oříšek | dle chuti |
polohrubá mouka | 4 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
V tomto období chřipek a viróz je nejlepší silný vývar. A jelikož je u nás doma nezvaný host jménem Moribundus, nezbylo mi nic jiného než uvařit hodně silný kuřecí vývar, aby nás zas postavil na nohy. Musím uznat, že i když děti neměly chuť k jídlu, tak vývar snědly a já měla radost. Zavářky do polévky obměňuji, naposledy jsem dělala krupicové nočky, včera kapání a příště zase budou třeba domácí nudličky.
Kuřecí křidélka a skelety opláchneme a dáme do hrnce společně s rozpůlenou cibulí, zalijeme studenou vodou, osolíme, opepříme a necháme pomalu vařit, dokud maso nezměkne (cca 2 hodiny). Potom vývar přecedíme a křidélka a skelety obereme. Nakrájíme na kostičky kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a dáme vařit do vývaru. Když je zelenina měkká, můžeme přidat trochu petrželky nebo pažitky. Pak vrátíme zpět obrané maso. Nakonec si připravíme kapání. Do hrníčku si rozklepneme vejce, přidáme 3 lžíce vody, sůl, špetku muškátového oříšku a 4 lžíce polohrubé mouky. Těstíčko poté lijeme přímo do hotové polévky přes hrubé struhadlo nebo sítko s většími oky.
Podrobné info: