Pažitka
Název:

Šípkový sirup s rakytníkem a mátou


Šípkový sirup s rakytníkem a mátou


Ingredience:
Ingredience:
šípky250 g
rakytník150 g
větší lístky máty15 ks
citron3 ks
voda1 l
třtinový cukr1 kg
Postup přípravy:

Šípky mimo to, že obsahují mnoho vitamínů, mají i léčivé účinky. Užívají se hlavně při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Plody rakytníku také obsahují velké množství vitamínů - hlavně vitamín C (pro denní doporučenou dávku vitamínu údajně stačí jen jedna bobule). Podporují imunitu, posilují činnost srdce a udržují zdravou pokožku. Máta podporuje normální činnost trávící soustavy, má příznivé účinky na dýchací systém a pomáhá i při léčbě nachlazení. Tento sirup je proto přímo vitamínovou bombou.

Očištěné šípky a rakytník rozmělníme (já použila tyčový mixér) a zalijeme studenou vodou. Přidáme omyté a na plátky nakrájené oloupané citrony a natrhané lístky máty. Necháme nejlépe přes noc vyluhovat. Druhý den scedíme přes plátno nebo utěrku. Přidáme cukr a zahřejeme maximálně na 70 stupňů, za stálého míchání necháme úplně rozpustit cukr. Sirup ihned nalijeme do pečlivě vymytých sklenic a necháme vychladnout.
Uchováváme v chladu a temnu.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno