Ingredience: | |
šípky | 250 g |
rakytník | 150 g |
větší lístky máty | 15 ks |
citron | 3 ks |
voda | 1 l |
třtinový cukr | 1 kg |
Šípky mimo to, že obsahují mnoho vitamínů, mají i léčivé účinky. Užívají se hlavně při nachlazení, onemocnění močových cest a na podporu imunity. Plody rakytníku také obsahují velké množství vitamínů - hlavně vitamín C (pro denní doporučenou dávku vitamínu údajně stačí jen jedna bobule). Podporují imunitu, posilují činnost srdce a udržují zdravou pokožku. Máta podporuje normální činnost trávící soustavy, má příznivé účinky na dýchací systém a pomáhá i při léčbě nachlazení. Tento sirup je proto přímo vitamínovou bombou.
Očištěné šípky a rakytník rozmělníme (já použila tyčový mixér) a zalijeme studenou vodou. Přidáme omyté a na plátky nakrájené oloupané citrony a natrhané lístky máty. Necháme nejlépe přes noc vyluhovat. Druhý den scedíme přes plátno nebo utěrku. Přidáme cukr a zahřejeme maximálně na 70 stupňů, za stálého míchání necháme úplně rozpustit cukr. Sirup ihned nalijeme do pečlivě vymytých sklenic a necháme vychladnout.
Uchováváme v chladu a temnu.