Těstoviny: | |
špaldová mouka | 200 g |
vejce | 2 ks |
voda | dle potřeby |
Omáčka: | |
máslová dýně | 1/2 ks |
olivový olej | 1 lžíce |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
šalvěj | 2 lžičky |
nastrouhaný parmazán | dle potřeby |
vývar | dle potřeby |
smetana | 100 ml |
Když jsem poprvé připravovala domácí těstoviny, netušila jsem, že si na ně zvykneme natolik, že si je budeme takto dělat poměrně často. Nejoblíbenější jsou u nás široké nudle. Jsou jednoduché na tvarování a dětem připomínají špagety. V případě omáčky jsem zvolila oblíbenou dýni, protože jsem věděla, že v tomto výběru se nemohu splést. Známou omáčku z pečené dýně jsem ozvláštnila ne tolik používanou bylinkou, a to šalvějí.
Těstoviny:
Mouku smíchejte s rozšlehanými vejci a přidejte trochu vody (opravdu jen trochu), zpracujte v nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte v lednici odpočinout (minimálně 1 hodinu). Na pomoučeném válu si těsto vyválíme na co nejtenčí plát a pomocí rádélka si nakrájíme nudle dle našich požadavků na jejich šířku. Kdo má doma stojek na těstoviny, může samozřejmě použít na jejich výrobu tento. Nudle poté vařte v osolené vroucí vodě a to ještě cca 2 minuty než vyplavou na hladinu.
Omáčka:
Dýni si okrájejte, zbavte semínek a nakrájejte na stejné kostky. V míse si smíchejte olivový olej, sůl a šalvěj a promíchejte. V této marinádě obalte nakrájenou dýni a rozprostřete ji na předem připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut. Poté dýni dejte do hrnce, přilijte vývar (tak aby byla lehce ponořena) a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a přilijte smetanu. Provařte. Dle potřeby pak dochuťte solí a pepřem.
Uvařené těstoviny podávejte s dýňovou omáčkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem.
Podrobné info: