Pažitka
Název:

Široké nudle s omáčkou z pečené dýně, šalvěje a parmazánu


Široké nudle s omáčkou z pečené dýně, šalvěje a parmazánu


Ingredience:
Těstoviny:
špaldová mouka200 g
vejce2 ks
voda dle potřeby
Omáčka:
máslová dýně1/2 ks
olivový olej1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
šalvěj2 lžičky
nastrouhaný parmazán dle potřeby
vývar dle potřeby
smetana100 ml
Postup přípravy:

Když jsem poprvé připravovala domácí těstoviny, netušila jsem, že si na ně zvykneme natolik, že si je budeme takto dělat poměrně často. Nejoblíbenější jsou u nás široké nudle. Jsou jednoduché na tvarování a dětem připomínají špagety. V případě omáčky jsem zvolila oblíbenou dýni, protože jsem věděla, že v tomto výběru se nemohu splést. Známou omáčku z pečené dýně jsem ozvláštnila ne tolik používanou bylinkou, a to šalvějí.

Těstoviny:
Mouku smíchejte s rozšlehanými vejci a přidejte trochu vody (opravdu jen trochu), zpracujte v nelepivé těsto, zabalte jej do potravinové folie a nechte v lednici odpočinout (minimálně 1 hodinu). Na pomoučeném válu si těsto vyválíme na co nejtenčí plát a pomocí rádélka si nakrájíme nudle dle našich požadavků na jejich šířku. Kdo má doma stojek na těstoviny, může samozřejmě použít na jejich výrobu tento. Nudle poté vařte v osolené vroucí vodě a to ještě cca 2 minuty než vyplavou na hladinu.

Omáčka:
Dýni si okrájejte, zbavte semínek a nakrájejte na stejné kostky. V míse si smíchejte olivový olej, sůl a šalvěj a promíchejte. V této marinádě obalte nakrájenou dýni a rozprostřete ji na předem připravený plech. Pečte v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 20-25 minut. Poté dýni dejte do hrnce, přilijte vývar (tak aby byla lehce ponořena) a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Poté přidejte nastrouhaný parmazán a přilijte smetanu. Provařte. Dle potřeby pak dochuťte solí a pepřem.

Uvařené těstoviny podávejte s dýňovou omáčkou. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem a posypat parmazánem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno