Pažitka
Název:

Sirup z rýmovníku


Sirup z rýmovníku


Ingredience:
Ingredience:
rýmovník40 lístků
voda1 l
citron1 ks
pomeranč1 ks
cukr krupice1 kg
Postup přípravy:

Rýmovník alias Plectranthus si už před několika lety našel místo v naší domácnosti jako pokojová květina. Jako jedna z mála se mi ji nepovedlo zahubit (nebo alespoň ne úplně). Je nenáročná na pěstování, velmi rychle a jednoduše se řízkuje a navíc je proslulá svým zázračným účinkem na rýmu a nachlazení. U nás doma teda proti rýmě moc nepomohla, ale i tak k ní děti rády čichají a při nachlazení si listy berou do postele.

Občas jsem si udělala z rýmovníku čaj, vůbec nebyl špatný a tak jsem letos zkusila sirup a on je výborný! Má skvělou osvěžující chuť po bylinkách jako je meduňka a ještě něco, co neumím identifikovat. Možná má léčivé účinky, možná ne, každopádně je opravdu chutný, a pokud se vám doma rýmovník rozmnožil do trochu větších rozměrů, můžete ho jako já oškubat a svařit z něj sirup.

Uvedené množství v receptu je na tyhle dvě lahvičky - jedna má obsah půl litru.

Listy rýmovníku omyjeme a vložíme do hrnce. Pomeranč oloupeme a nakrájíme na kolečka, z citronu okrájíme kůru a také nakrájíme na kolečka (pokud je citron v bio kvalitě bez chemického ošetření, můžeme ho nakrájet i s kůrou). Oba citrusy vložíme k listům do hrnce. 

Směs v hrnci přelijeme vřelou vodou, přiklopíme poklicí a necháme 48 hodin stát při pokojové teplotě.

Po 2 dnech směs přes plátýnko přecedíme a pořádně vymačkáme (tak aby se do nálevu dostala i citrusová šťáva). Do nálevu nasypeme všechen cukr a postavíme na plotnu. Za občasného promíchání přivedeme k varu a pak ztlumíme, aby se směs nevařila příliš prudce, ale spíš jen stoupaly bublinky ode dna 

Vaříme asi 1 hodinu, dokud směs není zredukovaná asi o třetinu - v tuto chvíli by měla i zhoustnout do podoby sirupu. 

Ještě horký sirup slijeme do vysterilizovaných lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. 

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Marcela Prachařová

    zavřít okno