Ingredience: | |
špaldová mouka T 630 | 200 g |
vejce | 2 ks |
banán | 1 ks |
mandlové mléko | 300 ml |
vanilkový lusk - vanilka z něj | 1/2 ks |
skořice | na špičku lžičky |
koko Ghí | 2 lžičky |
jedlá soda | na špičku lžičky |
pro dospělé panela či jiné sladidlo | 1 - 2 lžíce |
Krém: | |
kokosové mléko v plechu REAL | dle potřeby |
kakaový prášek Troubelice | dle potřeby |
javorový či datlový sirup | dle chuti |
pomeranče - šťáva z nich | 2 ks |
panela | 2 - 3 lžíce |
Šmakoun krém s pomerančovou příchutí | 1 ks |
Dnes ráno jsem potřebovala pořádný start a měla jsem strašnou chuť na něco sladkého. Rozhodla jsem se pro rychlé vafle. Kakaový krém z kokosového mléka jsem měla z předchozího dne a byl by hřích takovou dobrotu nezužitkovat.
Jdeme na ně.
Žloutky s bílky rozšleháme metličkou, přidáme pokrájený banán, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vanilku, skořici, koko ghí, postupně za stálého míchání přisypeme mouku a přilijeme mandlové mléko, nakonec přidáme špetku jedlé sody. Ještě jednou vše zamícháme a pustíme se do pečení.
Já mám vaflovač z Lidlu, peču na stupeň 4 po dobu 4 minut, dozlatova.
Pokud si chcete připravit ráno vafle a nevstávat velmi brzy, doporučuji si připravit kakaový krém předem.
Kokosové mléko v plechu (vybírejte vysokoprocentní, REAL, se kterým pracuji má 80% dužiny, bohužel dostupný pouze v Německu, případně kokosová smetana soyatoo, pokud nemáte problémy s mléčnými produkty, klidně klasickou pařížskou šlehačku) dáme zachladit na 24 hodin do lednice, případně na 45 minut do mrazáku. Následně vyšleháme na plné otáčky, osladíme dle chuti a přidáme kakaový prášek, dáme zachladit do lednice. Pokud se rozhodnete pro Soyatoo, smetanu vyšleháme a přidáme kakaový prášek. Soyatoo je již slazena a za mě docela dost, proto raději volím kokosové mléko v plechu, ale chápu, že někdy je málo času.
Vlažné vafle ozdobíme šmakoun krémem s příchutí pomeranče, kokosovo-kakaovým krémem, přelijeme zkaramelizovanou šťávou z pomerančů a panely, pokapeme kokosovým sirupem, ozdobíme pomerančovými plátky.
Zkaramelizovanou šťávu jsem připravila následovně. Odšťavnila jsem si pomeranče, přivedla šťávu k varu, přidala panelu a lehce zredukovala.
Náš malý jedl valfičky s kakaovým krémem, ale pokud bych chtěla i pro něho pomerančový krém, postupovala bych následovně.
Rozmixujeme mandle (pro dobré mixování je dobré šlehat alespoň 100g mandlí) se šťávou z pomerančů – 1-2 kusy šťáva z nich, přidáme meruňky (pokud není sezóna, tak z mrazáku nebo domácí meruňková marmeláda, džem), hlídáme si konzistenci, pokud bude hustá, doředíme mandlovým mlékem. Případně můžeme rozmixovat meruňkového ŠMAKOUNA s mandlemi, pomerančovou šťávou a doředit rostlinným mlékem. Meruňkový Šmakoun o proti krémům BKM neobsahuje.
Přeji příjemné mlsání.
Podrobné info: