Pažitka
Název:

Skořicové vafle na pomerančích s "pařížskou smetanou" a pomerančovým krémem


Skořicové vafle na pomerančích s "pařížskou smetanou" a pomerančovým krémem


Ingredience:
Ingredience:
špaldová mouka T 630200 g
vejce2 ks
banán1 ks
mandlové mléko300 ml
vanilkový lusk - vanilka z něj1/2 ks
skořice na špičku lžičky
koko Ghí2 lžičky
jedlá soda na špičku lžičky
pro dospělé panela či jiné sladidlo1 - 2 lžíce
Krém:
kokosové mléko v plechu REAL dle potřeby
kakaový prášek Troubelice dle potřeby
javorový či datlový sirup dle chuti
pomeranče - šťáva z nich2 ks
panela2 - 3 lžíce
Šmakoun krém s pomerančovou příchutí1 ks
Postup přípravy:

Dnes ráno jsem potřebovala pořádný start a měla jsem strašnou chuť na něco sladkého. Rozhodla jsem se pro rychlé vafle. Kakaový krém z kokosového mléka jsem měla z předchozího dne a byl by hřích takovou dobrotu nezužitkovat.

Jdeme na ně.

Žloutky s bílky rozšleháme metličkou, přidáme pokrájený banán, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme vanilku, skořici, koko ghí, postupně za stálého míchání přisypeme mouku a přilijeme mandlové mléko, nakonec přidáme špetku jedlé sody. Ještě jednou vše zamícháme a pustíme se do pečení.

Já mám vaflovač z Lidlu, peču na stupeň 4 po dobu 4 minut, dozlatova.

Pokud si chcete připravit ráno vafle a nevstávat velmi brzy, doporučuji si připravit kakaový krém předem.

Kokosové mléko v plechu (vybírejte vysokoprocentní, REAL, se kterým pracuji má 80% dužiny, bohužel dostupný pouze v Německu, případně kokosová smetana soyatoo, pokud nemáte problémy s mléčnými produkty, klidně klasickou pařížskou šlehačku) dáme zachladit na 24 hodin do lednice, případně na 45 minut do mrazáku. Následně vyšleháme na plné otáčky, osladíme dle chuti a přidáme kakaový prášek, dáme zachladit do lednice. Pokud se rozhodnete pro Soyatoo, smetanu vyšleháme a přidáme kakaový prášek. Soyatoo je již slazena a za mě docela dost, proto raději volím kokosové mléko v plechu, ale chápu, že někdy je málo času.

Vlažné vafle ozdobíme šmakoun krémem s příchutí pomeranče, kokosovo-kakaovým krémem, přelijeme zkaramelizovanou šťávou z pomerančů a panely, pokapeme kokosovým sirupem, ozdobíme pomerančovými plátky.

Zkaramelizovanou šťávu jsem připravila následovně. Odšťavnila jsem si pomeranče, přivedla šťávu k varu, přidala panelu a lehce zredukovala.

Náš malý jedl valfičky s kakaovým krémem, ale pokud bych chtěla i pro něho pomerančový krém, postupovala bych následovně.

Rozmixujeme mandle (pro dobré mixování je dobré šlehat alespoň 100g mandlí) se šťávou z pomerančů – 1-2 kusy šťáva z nich, přidáme meruňky (pokud není sezóna, tak z mrazáku nebo domácí meruňková marmeláda, džem), hlídáme si konzistenci, pokud bude hustá, doředíme mandlovým mlékem. Případně můžeme rozmixovat meruňkového ŠMAKOUNA s mandlemi, pomerančovou šťávou a doředit rostlinným mlékem. Meruňkový Šmakoun o proti krémům BKM neobsahuje.

Přeji příjemné mlsání.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno