Ingredience: | |
vejce | 3 ks |
skořice | 1 lžíce |
domácí povidla | 2 lžíce |
rostlinné mléko (mandlové) | 130 ml |
špaldová mouka T 630 | 108 g |
pohanková mouka hladká | 40 g |
kypřící prášek bio Amylon | 1 lžička |
České Ghíčko bio | na vytření vaflovače |
Zdobení: | |
domácí povidla | dle chuti |
Kešu-kokosový krém: | |
kokosové mléko v plechu | 160 g |
mletá vanilka | dle chuti |
nesolené kešu ořecchy | 60 g |
javorový sirup | dle chuti |
citron nebo limetka | pár kapek |
Den potřebuji zahájit sladkým startem, jinak nefunguji. Ráno jsem měla budíček velmi brzy, což mě tedy vážně nepotěšilo. Prostě popelářské autíčko nemůžeme zmeškat, a tak byl čas na přípravu vaflí. Byla to super snídaně, na které jsme si moc pochutnali. Pánové se oblizovali až a ušima a já nakonec měla radost i z toho časného probuzení, příprava je velmi rychlá.
Rozklepneme si vajíčka, vyšleháme je metličkou, přidáme do nich povidla, skořici a střídavě za stálého míchání sypeme mouku a lijeme mléko. Nakonec do těsta vmícháme kypřící prášek.
Připravené těsto dáme stranou. Rozehřejeme si vaflovač a vafle upečeme. Já mám Lidl vaflovač a peču na stupeň 3 přibližně 2 - 3 minuty. Během pečení si připravíme kešu-kokosový krém. Kešu ořechy na noc namočíme a ráno vyšleháme s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a vanilkou, případně můžeme přidat pár kapek limetky či citronu. Já jsem kešu ořechy nemáčela a rozšlehala jsem je společně s kokosovým mlékem, javorovým sirupem a vanilkou. Pokud budete přes noc namáčet, přidávejte mléko postupně, ať nedojde k přílišnému naředění, případně můžeme zahustit krém přidáním kešu ořechů či přidat kokosový olej, který krém zpevní, ale je zapotřebí chvíli vychladit v lednici. Výhodou máčení je větší jemnost krému, kterého však dosáhneme rovněž vícenásobným šleháním krému tyčovým mixérem. Kešu ořechy postupně sají tekutiny, a tak pozvolna změknou.
Upečené vafle potřeme kešu-kokosovým krémem, ozdobíme povidly a čerstvým ovocem. Mlsáčci si mohou navíc polít javorovým sirupem.
Přeji dobrou chuť a příjemné mlsání.
Poznámka:
Verzi bezl lepku, mléka a vajec naleznete ZDE. Perníkové koření nahradíme skořicí a můžeme vynechat vlašské ořechy. 50 g vlašských ořechů bude v těstě chybět, ohlídáme si konzistenci těsta a dle potřeby přisypeme mouku. V některých vaflovačích může bát s pečením bezlepkové a bezvaječné varianty problém. V jedné skupince jsem se dočetla, že lze skvěle péct ve vaflovači s pečícím papírem a musel ajsem ihned vyzkoušet. Je to super a žádné trápení, stačí jen dát na obě strany vaflovače pečící papír.
Případně ZDE skořicové vafle bez lepku a vajec a ZDE verze vaflí pouze bez lepku.
Podrobné info: