Ingredience: | |
vařená vejce | 4 ks |
plecko (můžete přidat 100 g bůčku) | 0,5 kg |
čerstvá hladkolistá petrželka | hrst |
mletá červená paprika | 2 lžičky |
nastrouhaný muškátový oříšek | 1/2 lžičky |
čerstvé vejce + mouka + strouhanka na obalení | 1 ks |
olej | na smažení |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Po velikonocích přichází obligátní otázka: „Kam s nimi?". Ano řeč je o vařených vejcích z pomlázky, či těch pro které si už nepřišel žádný šmigrustník. Už jste vyzkoušeli všechny různé saláty, pomazánky a nádivky a pořád jich pár v lednici zbylo? Tak to je skvělá zpráva! Uvařte si skotská vejce, které jak samotný název napovídá, pocházejí ze Skotska a jsou tradičním pokrmem po celých britských ostrovech. Původně se uvařená vejce obalovaly v tzv.sausage meat, což je mleté maso vytlačené ze syrových klobásek. Protože čerstvé klobásky jsou na našem trhu celkem špatně k dostání (mimo grilovací sezónu), ukážeme si dnes recept z mletého vepřového masa. Pokud ovšem máte syrové klobásky k dispozici, pak použijte maso z nich. Na skotská vejce jsou sice lepší vejce uvařená na měkko, ale ty natvrdo z pomlázky jsou také fajn.
Nejdříve si umelte maso. Dejte do něho nasekané bylinky, papriku, muškátový oříšek, osolte, opepřete a pořádně promíchejte. Oloupejte vejce a obalte je v mouce (maso na nich bude lépe držet). Pak si v dlani udělejte placku z masové směsi a důkladně v ní vejce obalte. Pak masovou kouli obalte nejdříve v mouce, pak v rozšlehaném vejci a nakonec ve strouhance. Do vysoké pánve nalijte alespoň 4 cm oleje a olej rozpalte. Skotská vejce smažte dozlatova na mírnějším plamenu. Podávejte s brambory.
Podrobné info: