Ingredience: | |
brambory | 1 kg |
hladká mouka | 150 g |
sůl | špetka |
máslo | kousek |
mletý mák | dle potřeby |
cukr | dle chuti |
Ze škubánkového těsta, které zbylo, můžeme připravit škubánkové opečenky, jen těsto trochu přisolíme a připepříme. Chutná výborně se zeleninou.
Brambory oloupeme a nakrájíme, osolíme a zalijeme vodou. Uvaříme, pak slijeme polovinu vody do hrnku a brambory rozmačkáme, pak do nich obrácenou vařečkou uděláme díry a zasypeme po celé ploše hladkou moukou , na to ještě nalijeme slitou vodu a necháme 20 minut pod pokličkou, aby se mouka spařila. Po dvaceti minutách přebytečnou vodu slijeme a vše řádně promícháme dohladka. Nabíráme lžící namočenou v rozpuštěném másle. Sypeme mletým mákem s cukrem a polijeme máslem. Zbylou bramborovou směs můžeme opéct (placičky) a jsou to škubánkové opečenky – na slano. Tento pokrm jsem nevařila dobrých 15 let a teď se po něm zaprášilo. Z tohoto množství jsou 4 porce, ale pokud máte doma takového jedlíka jako já , uvařte toho raději víc. Manžel spořádal tuto hromadu, jak vidíte na fotografii a ještě si polovinu té porce přidal. A pozor! Je stále štíhlý ! Nevím jak to dělá a závidím !
Podrobné info: