Ingredience: | |
brambory | 1 kg |
sůl | dle chuti |
polohrubá mouka | cca 200 - 250 g |
sádlo | dle potřeby |
Na posyp: | |
moučkový cukr | dle chuti |
mletý mák | dle chuti |
rozehřáté máslo | dle potřeby |
Občas dostaneme chuť na nějakou tu klasiku z dětství. Takže došlo po velmi dlouhé době na škubánky. Není to sice vůbec dietní, ale za to moc dobré.
Brambory oškrábeme, překrojíme a uvaříme téměř doměkka v osolené vodě. Vodu z brambor zpola scedíme, brambory rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme díry, zasypeme moukou a pod poklicí necháme asi 10 minut na mírném ohni dovařit. Pak brambory promícháme dohladka. Z takto připraveného těsta tvoříme lžící namočenou v horkém sádle noky a klademe na talíř. Posypeme mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.
Pokud nám bramborová hmota zbude, můžeme z ní udělat smaženky. Z hmoty rukama uděláme placičky, které obalíme v rozšlehaném vajíčku a ve strouhance. Smažíme na sádle.
Podrobné info: