Ingredience: | |
brambory | 500 g |
Šmakoun | 50 g |
rýžová mouka polohrubá (dle druhu brambor) | 100 - 150 g |
mleté mandle | 50 g |
voda | dle potřeby |
sůl | dle chuti |
mák | dle chuti |
Ghí | dle potřeby |
Je to asi ostuda, ale já jsem naposledy jedla škubánky jako malé dítě, a tak jsem musela jejich přípravu dohledat.
Manžel mi o nich už strašně dlouho básnil a já jejich přípravu stále odkládala.
Potřebovala jsem se ujistit jak tepelně upravit mouku, aby byla snáze stravitelná. Moje prababička brambory zasypala po uvaření jen moukou a přiklopila, tento postup se mi nelíbil.
Přípravou jsem se inspirovala u kluků v akci. Říkala jsem si, jak samotné brambory s moukou obohatit, jelikož mám stále velkou zásobu Šmakouna a mandlí, hned jsem toho využila. Musím říct, že jsou výborné, Šmakoun a mandle nejsou ve škubáncích vůbec poznat a ve spojení s Českým Ghí jsou neodolatelné. Máslovou chuť si dopřát nemůžeme. U syna stále trvá alergie na mléčnou bílkovinu. České Ghíčko je těchto bílkovin zbaveno a synem tolerováno, domácí ani jiné běžně dostupné Ghí netoleruje. My jsme si tak dopřáli nejen máslovou chuť, ale rovněž i porci důležitých bílkovin v podobě přidaného Šmakouna. Manžel vůbec nic nepoznal a liboval si, jak jsou výborné. A jak na ně?
Oškrábala jsem brambory, které jsem omyla, pokrájela na větší kostky, zalila vodou a osolila. Vařila jsem přibližně 15 minut do poloměkka.
Vodu jsem scedila, ponechala jsem 1/3 u brambor, zasypala jsem rýžovou polohrubou moukou, prošťouchala koncem vařečky otvory, abych viděla na dno hrnce a nechala na nejnižším plameni pařit 15-20 minut. Množství přidané mouky je závislé na typu brambor a množství vody, které ponecháte. Prostě je důležité, aby v hrnci nezůstalo příliš vody, aby došlo k zapaření mouky, ale zároveň se hrnec nepřichytil.
Poté jsem brambory rozšťouchala, přidala najemno nastrouhaného přírodního Šmakouna a namleté mandle, důkladně zamíchala. Škubánky vytvarujeme pomocí rukou nebo vykrajujeme lžící, kterou namočíme do Ghí.
Škubánky zasypeme směsí máku a cukru, zalijeme Ghíčkem.
Přeji dobrou chuť.
Podrobné info: