Pažitka
Název:

Škubánky se Šmakounem, mandlemi, mákem a Ghí

bez lepku a bkm


Škubánky se Šmakounem, mandlemi, mákem a Ghí


Ingredience:
Ingredience:
brambory500 g
Šmakoun50 g
rýžová mouka polohrubá (dle druhu brambor)100 - 150 g
mleté mandle50 g
voda dle potřeby
sůl dle chuti
mák dle chuti
Ghí dle potřeby
Postup přípravy:

Je to asi ostuda, ale já jsem naposledy jedla škubánky jako malé dítě, a tak jsem musela jejich přípravu dohledat. 
Manžel mi o nich už strašně dlouho básnil a já jejich přípravu stále odkládala.

Potřebovala jsem se ujistit jak tepelně upravit mouku, aby byla snáze stravitelná. Moje prababička brambory zasypala po uvaření jen moukou a přiklopila, tento postup se mi nelíbil.
Přípravou jsem se inspirovala u kluků v akci. Říkala jsem si, jak samotné brambory s moukou obohatit, jelikož mám stále velkou zásobu Šmakouna a mandlí, hned jsem toho využila. Musím říct, že jsou výborné, Šmakoun a mandle nejsou ve škubáncích vůbec poznat a ve spojení s Českým Ghí jsou neodolatelné. Máslovou chuť si dopřát nemůžeme. U syna stále trvá alergie na mléčnou bílkovinu. České Ghíčko je těchto bílkovin zbaveno a synem tolerováno, domácí ani jiné běžně dostupné Ghí netoleruje. My jsme si tak dopřáli nejen máslovou chuť, ale rovněž i porci důležitých bílkovin v podobě přidaného Šmakouna. Manžel vůbec nic nepoznal a liboval si, jak jsou výborné. A jak na ně?

Oškrábala jsem brambory, které jsem omyla, pokrájela na větší kostky, zalila vodou a osolila. Vařila jsem přibližně 15 minut do poloměkka. 
Vodu jsem scedila, ponechala jsem 1/3 u brambor, zasypala jsem rýžovou polohrubou moukou, prošťouchala koncem vařečky otvory, abych viděla na dno hrnce a nechala na nejnižším plameni pařit 15-20 minut. Množství přidané mouky je závislé na typu brambor a množství vody, které ponecháte. Prostě je důležité, aby v hrnci nezůstalo příliš vody, aby došlo k zapaření mouky, ale zároveň se hrnec nepřichytil.
Poté jsem brambory rozšťouchala, přidala najemno nastrouhaného přírodního Šmakouna a namleté mandle, důkladně zamíchala. Škubánky vytvarujeme pomocí rukou nebo vykrajujeme lžící, kterou namočíme do Ghí. 
Škubánky zasypeme směsí máku a cukru, zalijeme Ghíčkem.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno