Pažitka
Název:

Škvarkové kaiserky

domácí pekárna


Škvarkové kaiserky


Ingredience:
Ingredience:
mléko300 ml
vejce1 ks
sůl2 lžičky
drcený kmín1 lžička
sušený česnek1 lžička
Solamyl nebo bramborová kaše2 lžíce
pšeničná polohrubá mouka250 g
pšeničná hladká mouka250 g
čerstvé droždí nebo 1,5 lžičky sušené droždí1/2 kostky
med (případně cukr)1 lžička
na jemno namleté škvarečky200 g
Postup přípravy:

Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Každopádně se nenechte odradit a pochutnejte si na domácím receptu, který ocení i zbytek rodiny.

Suroviny vložíme do pekárny na chleba, nejprve tekuté suroviny, poté sypké, škvarky dávám úplně nahoru a zapneme program Těsto. Po vykynutí těsto přendáme na vál, trochu propracujeme a vytvoříme požadované tvary. Nejraději dělám kaiserky. Z tohohle těsta jdou krásně udělat, nelepí si. Ani není potřeba vál nějak výrazně podsypávat další moukou. Pokud neumíte kaiserky, dají se dělat pletýnky nebo bulky. Klademe na pečící papír na plech a necháme půl hodiny pod utěrkou ještě kynout.

Troubu si mezitím předehřejeme na 200°C. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme na 200°C 10 minut, poté troubu stáhneme na °180°C a dopékáme asi 20 - 25 minut. Vytažené kaiserky necháme vychladnout na mřížce.

Bylo by asi vhodné tady popsat, jak se taková kaiserka umotá. Protože ten tvar je opravdu efektní. Uválí se váleček, udělá se suk a ty konce se ještě jednou obtočí. Celé si to pak před položením na plech srovnejte, aby prameny byly pravidelné. Někdo nechává vrchní konec venku, já ho podkládám dospodu, aby výsledný tvar byl celistvější. Nevím, jestli mám dobré popisovací schopnosti anebo by bylo spíše lepší natočit nějaké krátké video, kde kaiserky přímo umotám. Ale věřte, že jak jednou přijdete mezi své známé s kaiserkama, budou nevěřícně zírat, že tohle jste vyrobili sami. 

Podrobné info:
Počet porcí14 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Darja Hladíková

    zavřít okno