Pažitka
Název:

Škvarkové placičky


Škvarkové placičky


Ingredience:
Ingredience:
máslo80 g
škvarky300 g
hladká mouka325 g
polohrubá mouka325 g
droždí1 kostka
mléko300 ml
vejce1 ks
sůl špetka
Postup přípravy:

S maminkou jsme nedávno spáchali slanou pochutinu, která se u nás každý rok sní na kila a přímo rychlostí blesku. Druhý den večer už jsou na tácu vždy k nalezení jen drobečky.

Proto, abych pravdu řekla, jsem na sebe skutečně hodně pyšná, že jsem vůbec stihla vyfotit ty poslední tři. Moje srdce vegetariána sice nedovoluje se ke strávníkům přidat - to sádlo tam... Ale i tak jsme odvedly skutečně dobrou práci.

Najemno nasekáme, ale nejlépe nameleme škvarky. Přimícháme 150g mouky, zabalíme do folie a vložíme na chvilku do lednice. Rozdrobíme droždí do 100ml vlažného mléka se lžičku cukru a počkáme, až nám vzejde kvásek. Zbylou mouku nasypeme do větší mísy, přidáme zbytek mléka, změklé máslo, sůl a na závěr vlijeme kvásek. Intenzivním mícháním vypracujeme hladké těsto. Na teplém místě necháme vykynout. Předehřejeme troubu na cca 180°C. Těsto si vyklopíme na pomoučněný vál, rozválíme a rozdělíme na několik menších částí. Na plech vystlaný pečícím papírem rozprostřeme kousky těsta na placičky. Vidličkou vytvoříme na povrchu rýhy (není nutné, jen to vypadá "hezky"). Potřeme rozmíchaným vejcem a znovu trochu posolíme, případně můžeme posypat nějakými semínky, mákem apod. Pečeme do zezlátnutí - čas je dost irelevantní, ale že jsou hotové, pozná každý. Podávat se můžou teplé i studené.

Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Monika Daníšková

    zavřít okno