Pažitka
Název:

Škvarkové placky


Škvarkové placky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka600 g
suché bílé víno4 lžíce
žloutek3 ks
kysaná smetana10 lžic
droždí (42 g)1 kostka
vlažné mléko na kvásek trochu
vepřové škvarky nasekané nadrobno400 g
sůl špetka
Postup přípravy:

Obyčejné placky můžete vylepšit přidáním škvarků. Placky můžete využít např. jako skvělou přílohu.

Nejprve si připravíme kvásek z kostky droždí, malého množství vlažného mléka a mouky. Necháme v teple vykynout. Přes síto vpravíme do mísy mouku, uděláme důlek, přilijeme kvásek, mírně proděláme, přidáme tři žloutky, kysanou smetanu, sůl, bílé víno a posekané nadrobno vepřové škvarky. Řádně proděláme, posypeme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple 45 minut odpočinout. Pak těsto vyválíme na sílu asi 3/4 cm a vykrájíme skleničkou či tvořítkem kolečka o průměru 6 cm nebo podle svých zvyklostí. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, kde placky necháme dokynout, kolem 30 minut. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme, kmínem, pepřem, kořením Gyros, pálivou paprikou, Mexickými bylinkami, rozmarýnou, prostě každý podle své chuti. Pečeme v předehřáté troubě.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Martin Lev

    zavřít okno