Ingredience (3 - 4 poháry): | |
Skyr | 280 g (2 balení) |
řecký jogurt | 140 g (1 balení) |
mascarpone | 100 g |
med nebo sirup či jiné sladidlo | dle chuti |
cukrářské piškoty | cca 100 g |
silná černá káva | dle chuti |
Amaretto nebo podobný likér | dle chuti |
Je to jako tiramisu, jen je v něm o dost míň tuku a o dost víc bílkovin. Krém se dá použít i na dezert pro děti, jen jim do něj samozřejmě nebudete dávat kávu a alkohol.
Skyr rozmíchejte s bílým jogurtem a zašlehejte také mascarpone. Nejlépe uděláte, když vše svěříte do rukou šlehače nebo mixéru, případně si připravte metličku a biceps.
Vrchovatou lžíci kávy zalijte asi 100 ml vody a spařte. Poté přidejte ještě dle chuti Amaretto a promíchejte.
Do dezertní sklenice dejte na dno piškoty a přelijte je troškou amarettové kávy. Poté navrstvěte polovinu krému. Do středu dejte další piškoty a proces s kávou i krémem opakujte. Navrch můžete zasypat troškou kakaa nebo dozdobit ovocem či jinak dle fantazie.
Před podáváním doporučuji odležet a vychladit v lednici.
TIPY NA OBMĚNY:
Pokud nemáte Amaretto, můžete použít podobný likér ve stylu Baileys nebo Irish Cream. Trošku více počesku můžete použít i tuzemský rum, vyzkoušela jsem ho v kombinaci s mandlovým sirupem.
JAK UDĚLAT PRO DĚTI:
Pro děti se část s kávou a alkoholem nehodí, můžete jim tedy piškoty přelít něčím vhodnějším. Může být libovolný sirup (např. javorový nebo datlový chutná skvěle), zkoušela jsem i naředěný karamel nebo silné kakao.
Dětská specifika: