Těsto: | |
hladká mouka | 290 g |
cukr moučka | 40 g |
sušené droždí | 5 g |
máslo | 60 g |
mléko | 80 ml |
voda | 60 ml |
větší vejce | 2 ks |
sůl | půl lžičky |
Náplň: | |
roztopené máslo | 60 g |
třtinový cukr | 100 g |
skořice | 2 lžíce |
pomleté vlašské ořechy | 80 g |
Tak se nám to blíží a tipů na sladké dobroty na vánoční stůl, není nikdy dost. Vyzkoušejte si tento ořechovo-skořicový chlebík, který určitě nezůstane dlouho ladem.
Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou a těsto necháme kynout (min. 1 hod.)
Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké.
Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.