Název:Slané mrkvové sušenky
Ingredience:
Ingredience: |
ovesné vločky | 200 g |
hladká kukuřičná mouka | 150 g |
vinný kamen | 1 lžička |
soda bikarbona | 1/2 lžičky |
sůl | 2 lžičky |
chia semínka + 9 lžic vody (měkčí varianta) / nebo 2 lžíce chia + 6 lžic vody + 3 lžíce neběleného kukuřičného škrobu (tvrdší a drobivější sušenky) | 3 lžíce |
sezamový olej | 6 lžic |
tahini + 150 ml vody | 2 lžíce |
jablečný ocet | 1 lžíce |
strřední mrkev | 2 ks |
cibule | 1 ks |
čerstvý tymián | hrst |
Postup přípravy:Pokud mne sledujete na facebooku, určitě jste si všimli odkazu na mrkvové sušenky. Ty jsem se rozhodla udělat s sebou na dovolenou a rozhodně jsem nelitovala. Jsou krásně přenosné na různé výlety, ale i k salátu jsou skvělé. Pro velký úspěch jsem je připravila znovu ihned po návratu a i nyní si nostalgicky křupeme.
Postup:
- Chia semínka smíchejte s odměřeným množstvím vody a nechte nabobtnat.
- Ovesné vločky rozmixujte na mouku a ve větší míse je smíchejte s kukuřičnou moukou, vinným kamenem, sodou, případně škrobem a solí.
- Tahini pastu rozmíchejte s vodou tak, že vodu pomalu přilévejte k tahini a míchejte. Ze začátku se může zdát, že se vše zdrclo, ale vytrvejte ;) Přidejte ještě 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nechte odležet.
- Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na drobno.
- Troubu rozehřejte asi na 190°C.
- A nyní kompletace: Do suché směsi přidejte olej a zamíchejte. Poté přidejte nabobtnalá chia semínka, tahini směs a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev, cibuli a tymián a rukama pořádně propracujte v tužší těsto. Pokud by se náhodou těsto drolilo, dopomožte si troškou vody.
- Těsto rozdělte na dvanáct částí a vlhkýma rukama tvořte sušenky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud na nich nebudete chtít otisky prstů, můžete sušenky nakonec uhladit válečkem (jako já).
- Pečte 20 - 30 minut, dokud nebudou sušenky nazlátlé a křupavé.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min
Autor:
zavřít okno