Pažitka
Název:

Slané mrkvové sušenky


Slané mrkvové sušenky


Ingredience:
Ingredience:
ovesné vločky200 g
hladká kukuřičná mouka150 g
vinný kamen1 lžička
soda bikarbona1/2 lžičky
sůl2 lžičky
chia semínka + 9 lžic vody (měkčí varianta) / nebo 2 lžíce chia + 6 lžic vody + 3 lžíce neběleného kukuřičného škrobu (tvrdší a drobivější sušenky)3 lžíce
sezamový olej6 lžic
tahini + 150 ml vody2 lžíce
jablečný ocet1 lžíce
strřední mrkev2 ks
cibule1 ks
čerstvý tymián hrst
Postup přípravy:

Pokud mne sledujete na facebooku, určitě jste si všimli odkazu na mrkvové sušenky. Ty jsem se rozhodla udělat s sebou na dovolenou a rozhodně jsem nelitovala. Jsou krásně přenosné na různé výlety, ale i k salátu jsou skvělé. Pro velký úspěch jsem je připravila znovu ihned po návratu a i nyní si nostalgicky křupeme.

Postup:

  1. Chia semínka smíchejte s odměřeným množstvím vody a nechte nabobtnat.
  2. Ovesné vločky rozmixujte na mouku a ve větší míse je smíchejte s kukuřičnou moukou, vinným kamenem, sodou, případně škrobem a solí.
  3. Tahini pastu rozmíchejte s vodou tak, že vodu pomalu přilévejte k tahini a míchejte. Ze začátku se může zdát, že se vše zdrclo, ale vytrvejte ;) Přidejte ještě 1 polévkovou lžíci jablečného octa a nechte odležet.
  4. Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle a cibuli nakrájejte na drobno.
  5. Troubu rozehřejte asi na 190°C.
  6. A nyní kompletace: Do suché směsi přidejte olej a zamíchejte. Poté přidejte nabobtnalá chia semínka, tahini směs a promíchejte. Nakonec přidejte mrkev, cibuli a tymián a rukama pořádně propracujte v tužší těsto. Pokud by se náhodou těsto drolilo, dopomožte si troškou vody.
  7. Těsto rozdělte na dvanáct částí a vlhkýma rukama tvořte sušenky a dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Pokud na nich nebudete chtít otisky prstů, můžete sušenky nakonec uhladit válečkem (jako já).
  8. Pečte 20 - 30 minut, dokud nebudou sušenky nazlátlé a křupavé.
Podrobné info:
Počet porcí12 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Petra Schlesingerová

    zavřít okno