Pažitka
Název:

Slané preclíky z kynutého těsta


Slané preclíky z kynutého těsta


Ingredience:
Ingredience:
hladká špaldová mouka500 g
mléko250 ml
máslo60 g
žloutek1 ks
sůl1 lžička
sušené droždí nebo 25g čerstvého1 ks
vejce na potření preclíků1 ks
mák, sezam... na posypání
Postup přípravy:

Můj starší syn si v jedné malé pekárně skoro každý den kupuje slané preclíky a tak mě napadlo zkusit je napodobit doma. Recept jsem hledala různě na internetu, ale žádný mě nijak zvláště nezaujal - proto tenhle můj je kombinací asi tří různých. Asi mají u syna úspěch, protože dnes byl viděn v kuchyni podezřele často a večer už jsem našla jen prázdný talíř bez preclíků.

Těsto si nechávám vymíchat a vykynout pekárnu na chleba- program příprava těsta.
Pokud pekárnu nevlastníme, postupuje takto- droždí smícháme s trochou vlažného mléka a necháme asi 5 minut stát. Ve větší míse smícháme mouku se solí, přidáme rozpuštěné máslo, žloutek, zbytek vlažného mléka a kvásek. Vypracujeme hladké pružné nelepící se těsto. Necháme cca hodinu a půl nakynout.
Poté těsto rozdělíme cca na 20 ks a z každého vyvalíme tenkou dlouhou "šňůrku", s kterých spleteme preclíky. 
Preclíky skládáme na pečícím papírem vyložený plech a zakryjeme utěrkou. Necháme ještě asi 20 minut dokynout na teplém místě.
Každý preclík potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamem nebo mákem.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 15 minut dozlatova.
Necháme zcela vychladnout.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Kateřina Cvrkalová

    zavřít okno