Pažitka
Název:

Slané tvarohové tyčinky


Slané tvarohové tyčinky


Ingredience:
Ingredience:
hladká mouka250 g
máslo250 g
měkký plnotučný tvaroh250 g
sůl1 lžička
malé vejce na potírání1 ks
sůl, sezam, mák, kmín, paprika, rozmarýn, oregano, pepř... dle chuti
Postup přípravy:

Recept mám od mámy a původně se u nás peče na Vánoce jako slané cukroví. A nepečou se tyčky, ale vykrajují se různé tvary vykrajovátky s vlnkovým okrajem. Jenže já jsem zase trochu líná a hlavně mám vychytaný tyčkovač od Tescomy, tak proč si neulehčit práci, že?

Tvaroh si pořiďte spíš v kostce, je přece jen o fous tužší než ve vaničce a bude se vám potom s těstem lépe pracovat, nebude tak řídké. Lžička soli v původním recepu nebyla, ale je to poměrně užitečný dodatek pro všechny trubky jako jsem já. Tedy myslím pro všechny, co zapomenou tyčinky posolit na vrch těsně před pečením. Když dáte do těsta aspoň minimální množství soli, budou se neposolené tyčky po upečení mnimálně dát jíst.

Mouku se změklým máslem, tvarohem a solí vypracujeme do hladkého těsta (nejlépe to půjde rukama), které necháme alespoň hodinu odležet v chladu. Pak ho rozválíme na tenký plát, že kterého vykrajujeme tyčinky nebo jiné tvary. Ty na plech potíráme rozkvrdlaným vejcem a sypeme solí a dalším podle chuti. Pečeme na 180 stupňů 10 - 15 minut (zkrátka do zrůžovění). Uchováváme na suchém místě, aby tyčinky nevlhly.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno