Pažitka
Název:

Slaninové placky


Slaninové placky


Ingredience:
Ingredience:
kvalitní slanina, nakrájená na kostičky100 g
hladká mouka250 g
vejce + žloutek na potření1 ks
droždí1/4 kostky
vlažné mléko1 dcl
sůl špetka
Postup přípravy:
Výborné slané pečivo nejen na snídani. Když vaříte jednou za sto let guláš a nemáte doma chleba (a u nás se guláš s knedlíkem nechytá), je třeba rychle zaimprovizovat. A z jedné takové improvizace vznikl recept na jednoduché kynuté placky, které si zamilujete.

Postup je jako vždy snadný. Do mísy vložte pokrájenou slaninu, vsypte prosátou mouku, větší špetku soli, vejce a rozdrobené droždí. Vše zalijte trochou vlažného mléka. Začněte vypracovávat těsto a postupně dolévejte mléko. Proč postupně? Protože občas je třeba dát ho více, občas méně. Neptejte se, proč tomu tak je, marně po odpovědi pátrám. Vím, že to má něco společného s vlhkostí vzduchu i mouky. Pro mě je to však jev spíše z těch nadpřirozených. :-) Každopádně já si vždy tekutiny připravím maličko více a přidávám po trochách. Mám odzkoušeno, že je vždy lepší přidávat tekutinu než naopak - do řídkého těsta přisypávat mouku.   

Vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit na okraje mísy. 

Těsto nechte nejméně hodinu kynout na teplém místě hezky posypané trochou hladké mouky a přikryté utěrkou. Pak jej ještě jednou důkladně propracujte a vyválejte placku o síle cca 1 cm. Pomocí tvořítka (nebo skleničky) z ní vykrajujte kolečka, která naskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Placky propíchejte vidličkou, potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody a pečte v troubě předehřáté na 180°C cca 25 minut - pěkně dozlatova.  

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Barbora Venháčová

    zavřít okno