Ingredience: | |
světle hnědý cukr | 200 g |
máslo | 100 g |
smetana ke šlehání | 120 ml |
sůl | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1/2 lžičky |
Už jsem o něm slyšela, ale nevěnovala mu větší pozornost. Dnes jsem si řekla, proč to nezkusit. Slaný karamel mě překvapil úžasnou propojeností chutě slané a sladké. Je to opravdu dobrůtka, kvůli které stojí za to čas od času zhřešit.
V hrnci s vysokým dnem si rozehřejeme cukr, až do úplného rozpuštění. Poté přidáme máslo a pořádně vyšleháme metličkou (je potřeba stáhnout plamen, aby se cukr nepřepálil, potom by zhořknul). Do směsi cukru a másla pomalu přidáváme smetanu. Pozor směs je horká a odchází z ní pára. Je třeba opět intenzivně míchat. Nakonec přidáme sůl a vanilkový extrakt. Směs pak nalijeme do sklenice s víčkem, necháme vychladnout a skladujeme v lednici.
Slaný karamel můžete mlsat jen tak na lžičku, nebo jej použít do krémů či koláčů nebo na slepování sušenek. Jeho použití je všestranné.
Podrobné info: