Těsto: | |
bílý jogurt | 150 g |
špaldová mouka (200 g typ 1050 + 50 g celozrnné) | 250 g |
celké vejce | 1 ks |
olivový olej | 1 lžíce |
prášek do pečiva | 1 lžička |
sůl | dle chuti |
Náplň: | |
smetanový sýr | 100 g |
cottage sýr | 100 g |
bílý jogurt | 2 lžíce |
cuketa | 150 g |
chřest | 100 g |
kukuřice | 50 g |
medvědí česnek | 5 - 6 listů |
mozzarella | 110 g |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
olivový olej | dle potřeby |
Je bez pochyb, že je sezóna medvědího česneku a chřestu. Obě tyto suroviny se u mě v kuchyni teprve zabydlují. Ale nebyl důvod, proč ne opomíjet. Takže jsem se rozhodla obě tyto surovin využít při přípravě slaného koláče. Základem bylo upravené těsto na pizzu a ohledně náplně jsem se nechala inspirovat. Stačilo málo a z původního receptu toho moc nezbylo a vznikla tato skvělá odlehčená variace na pizzu, tedy v mém podání slaný koláč s cuketou, chřestem a medvědím česnekem.
Smícháme si všechny ingredience na těsto. Těsto zpracujeme a vyválíme na tenký plát (do kruhu dle formy na pizzu). Těsto pak přendáme na plech vyložený pečícím papírem.
Nejprve si připravíme sýrovou část náplně. V míse si smícháme smetanový sýr, sýr cottage a jogurt. Cuketu si omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Kukuřici pokud máme mraženou, tak necháme cca 5 minut povařit v osolení vodě. Na poslední 3 minuty přidáme chřest. Chřest jsme si pořádně omyli a odřízli zdřevnatělý konec. Chřest po uvaření přendáme do mísy s chladnou vodu a ledem. Poté jej osušíme a nakrájíme na plátky.
Na připravené těsto tak rozetřeme sýrovou směs. Na tu poklademe na střídačku nakrájenou cuketu a chřest a kukuřici. Poté mírně posolíme a opepříme a zakápneme olivovým olejem. Nakonec na koláč poklademe natrhanou mozzarellu a dáme péct do předehřáté trouby.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Koláč je skvělý teplý, ale stejně tak i když už vychladl.
Podrobné info: