Pažitka
Název:

Slaný koláč s gorgonzolou, hruškami a vlašskými ořechy


Slaný koláč s gorgonzolou, hruškami a vlašskými ořechy


Ingredience:
Na těsto:
hladká mouka170 g
máslo100 g
vejce1 ks
strouhaný parmazán50 g
sůl špetka
studená voda2 lžíce
Náplň:
mascarpone250 g
hruška2 ks
gorgonzola (může být i dobrá niva)125 g
parmazán nebo gruyére na posypání50 g
vlašské ořechy40 g
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Po dlouhý době mě trefil nějakej recept tak, že jsem ho musela hned vyzkoušet! Kombinace hrušek, gorgonzoly a vlašských ořechů v parmazánovém těstě je prostě zázrak! Upečeno máte za půl hoďky, pod rukama vám zmizí prakticky okamžitě. Díky, Kačko!

Z mouky, studených kostiček másla a ostatních ingrediencí vypracujte hladké těsto. Buď ručně anebo v kutru, je to rychlejší. Těsto vyválejte do tenka, vložte do formy, propíchejte vidličkou a dejte na 15 minut odpočinout do lednice.

A jdeme na náplň. Na kousku másla opražte zlehka pokrájené vlašské ořechy, na závěr je můžete zkaramelizovat trochou třtinového cukru. V míse smíchejte mascarpone s rozdrobenou gorgonzolou, částí ořechů, solí a pepřem. Hrušky zbavené jádřince nakrájejte na plátky.

Do vyhřáté trouby na 180°C vložte formu s parmezánovým těstem a pečte do růžova, asi 8 - 10 minut. Po vyndání naneste na těsto stěrkou náplň, navrch naskládejte plátky hrušek, poházejte zbylé ořechy a posypte strouhaným sýrem. 

Šup s tím zpátky do trouby a pečte při stejné teplotě 15 - 20 minut, do zezlátnutí. 

Koláč je skvělý i za studena, pokud tedy stihne vychladnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno