Pažitka
Název:

Slaný koláč s nivou a kukuřicí


Slaný koláč s nivou a kukuřicí


Ingredience:
Těsto:
hladká mouka250 g
máslo120 g
celé vejce1 ks
mléko50 ml
sůl špetka
Náplň:
niva100 g
gouda100 g
smetana100 ml
celé vejce2 ks
sterilovaná kukuřice1 plechovka
slanina100 g
čerstvá petržel dle chuti
střední cibule1 ks
pepř špetka
provensálské koření špetka
Postup přípravy:

Koláč je super jako pohoštění pro návštěvu, ale také klidně jako hlavní chod....

Mouku, změklé máslo, vejce, mléko a sůl smícháme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které zakryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet. 

Mezitím nastrouháme do mísy sýr, slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme všechny ostatní ingredience (kromě cibule), opepříme a podle chuti přidáme provensálské koření (cca 2 lžičky) a důkladně promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní řídká směs. 

Těsto vtlačíme do koláčové formy v tenké vrstvě tak, abychom získali vyšší okraje. Těsto na dně důkladně propícháme vidličkou, aby se během pečení nenafouklo. 

Do formy poté vlijeme připravenou plnící směs, kterou poklademe na kolečka nakrájenou cibulí.

Pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu tak dlouho, dokud povrch náplně a okraje těsta nezezlátnou. 

Koláč necháme úplně vychladnout, jinak se bude špatně porcovat.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno