Ingredience: | |
listové těsto | 1 balení |
žloutek | 2 ks |
hladká mouka na posypání válu | 2 lžíce |
sýr niva | 200 g |
šunka | dle chuti |
slanina | dle chuti |
bešamel | dle potřeby |
struhanka | dle potřeby |
plátkový sýr | dle chuti |
čerstvý špenát | dle potřeby |
hrubozrnná mořská sůl | dle chuti |
semínka | dle chuti |
Dnes je zelený čtvrtek! Víte že, přívlastek „zelený“ vznikl zkomolením německého názvu „Greindonnerstag“ (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek)?
Kostelní zvony zní na Zelený čtvrtek naposledy, znovu zazní až na Bílou sobotu. Podle tradice, když zazní zvony naposledy, tak si máte zacinkat penězi, aby se vás držely celý rok. Někde se zvoní paličkou o hmoždíř, aby stavení opustil hmyz a myši.
Nemá se o Zeleném čtvrtku nic půjčovat a s nikým se nehádat, aby se Vám všechny hádky vyhýbaly a naopak peníze si k Vám cestu našly.
Tradičně hospodyňky pečou „Jidáše“ z kynutého těsta, ale u nás jedeme v zelené! Takže tip pro vás – špenátový krém a slaný závin se špenátem, krásný pohodový čtvrtek!
Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále, poklademe plátky šunky a slaniny, potřeme bešamelem a zaprášíme strouhankou. Poté dáme vrstvu plátkového sýru, nivu a spařené listy špenátu. Závin stočíme, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme hrubozrnnou solí a semínky a pečeme v troubě dozlatova při 180°C.
VENDY TIP! Bešamel je základem mnoha receptů, jen málokdo však ví, že se začal používat již ve 14. stolení v Itálii. První písemná zmínka o bešamelu byla však až v roce 1651 ve známé francouzské kuchařce Le Cuisiner Francois, kterou vytvořil Francois Pierre La Varenne, dvorní kuchař Ludvíka XIV. Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil, který byl mimo jiné také velkým gurmánem. A jak tedy na bešamel? Je to zcela jednoduché – 50g másla rozehřejeme a za stálého míchání přidáme 50g hladké mouky. Umícháme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zředíme 500ml mléka, vaříme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme solí, muškátovým oříškem.
Podrobné info: