Ingredience na těsto: | |
máslo Ghí | 140 g |
gouda sýr | 60 g |
parmezán | 40 g |
celozrnná špaldová mouka | 50 g |
hladká pšeničná mouka | 100 g |
Na náplň: | |
tvaroh v alobalu (250g) | 1 ks |
tvaroh ve vaničce (250g) | 1 ks |
ricotta (250g) | 1 kelímek |
zakysaná smetana (250g) | 1 kelímek |
vejce | 3 ks |
jarní cibulka | 2 ks |
česnek | 2-3 stroužky |
sůl | 1 špetka |
muškátový oříšek | 1 špetka |
Nebojte, tímhle názvem jsem se nerozhodla dát na frak angličtině, to jsem jen chtěla splnit přání svému manželovi, který si tuhle slovní hříčku sám vymyslel, když takhle jednou prohlásil: “Víš, já bych si dal cheesecake. Ale slaný. S česnekem! Vlastně takový čes-kejk.” A protože sny se mají plnit, a jejich realizace navíc prošla kontrolní radou, mám pro vás nový recept.
Oba druhy sýra nastrouhejte najemno a smíchejte se změklým máslem. Poté postupně zapracujte hladkou i celozrnnou mouku a výsledné těsto namačkejte do připravené formy tak, aby bylo rozprostřeno po stěnách rovnoměrně na výšku zhruba 2 mm. Pokud používáte silikonovou formu, vymazávat ji nemusíte, těsto je mastné samo o sobě a nelepí se, ale pokud máte obavu, že by se vám koláč z formy špatně dostával nebo používáte jiný povrch, můžete jej vymazat a vysypat moukou, a nebo použít pečící papír.
Ve větší míse smíchejte tvaroh, ricottu, zakysanou smetanu a vejce. Přidejte nasekanou jarní cibulku, prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku a dle chuti také osolte. Vše společně promíchejte a dejte do formy na těsto.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C horkovzduch přibližně 40 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou. Pokud vám trouba nehřeje rovnoměrně a máte obavu, že by se koláč shora spálil dříve, než se propeče uvnitř, přikryjte jej raději na povrchu alobalem.
Před podáváním doporučuji nechat koláč nejdříve trošku vychladnout, aby se lépe krájel. Koláč můžete i různě obměňovat, například přidáním různé zeleniny, cibule, sýra či šunky.