Ingredience: | |
slávky | 1 kg |
olivový olej | 2 lžíce |
šalotka | 3 ks |
česnek | 4 stroužky |
bílé víno | 300 ml |
hladkolistá petržel | dle chuti |
chilli paprička | 1 ks |
mořská sůl | dle chuti |
čerstvě mletý pepř | dle chuti |
studené máslo | 100 g |
Super rychlá véča z moře! Ideální pro partu přátel nebo jako těžkou romantiku. Slávky nejsou finančně nijak zvlášť náročný, já je teď na rohlik.cz koupila za 90,- kaček/1kg!
Jo a sežraly jsme je s mojí rotwicí Zuzkou. Bez bagetky, samozřejmě, protože hubnem, žejo!
Slávky namočte do mísy se studenou vodou, cca na půl hodinky. Pokud najdete nějaký rozbitý nebo otevřený, vyhoďte je. Ostatní očistěte a vodu slijte. Šalotku, chilli papričku i česnek nasekejte nahrubo a zpěňte na oleji v hrnci nebo hlubší pánvi. Zalijte bílým vínem, které vyvařte asi na polovinu jeho obsahu. Přihoďte mušle, nahrubo nasekanou petržel, trochu mořské soli a čerstvě mletý pepř. Promíchejte, přiklopte poklicí a na středním plameni vařte 2,5 minuty. Mušle se krásně otevřou a nasáknou do sebe všechny chutě z vývaru! Znovu promíchejte, přiklopte ještě na dvě minutky a konec. Slávky vyndejte do talíře, ve kterém je chcete servírovat. Ty, které se neotevřou, opět vyhoďte. Do vývaru z mušlí vmíchejte kostičky studeného másla a slávky jím přelijte. Podávejte nejlíp s rozpečenou bagetkou. Dietáři maj smůlu, ale i bez ní je to dokonalost!
Podrobné info: