Ingredience na omáčku: | |
rajčata | 0,5 kg |
malá cibule | 1 ks |
mrkev | 1/2 ks |
stonek řapíkatého celeru | 1/2 ks |
olivový olej | 1 lžíce |
bazalka | hrstička |
máslo | 20 g |
sůl | špetka |
Slávky s rajčatovou omáčknou: | |
mušle slávky | 1 kg |
větší šalotka | 1 ks |
stroužek česneku | 3 ks |
sklenice s rajčatovou omáčkou | 1 ks |
bílé víno | 1 dcl |
nasekaná hladkolistá petržel | hrst |
olivový olej | trochu |
sůl | |
Příloha: | |
čerstvá světlá bagetka |
Rajčata, celer, mrkev i cibuli nakrájejte.
Na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli. Přidejte mrkev a celer a chvíli restujte. Přidejte rajčata, osolte a vařte asi 10-20 minut.
Po dovaření propasírujte, vraťte na vařič a přidejte máslo. Po rozpuštění másla už jenom přidejte najemno nasekanou bazalku.
Vznikne vám přibližně 300ml rajčatové omáčky.
Slávky si připrávíme následovně:
Nejdříve ze všecho slávky vsypte do studené vody, umyjte a oberte zbytky řas.
Slávky se ve vodě zavřou. Ty co se nezavřou vyhoďte!
Stejně tak vyhoďte i ty nakřápnuté, pokud nějaké jsou.
Nakrájejte si najemno šalotku i česnek.
Připravte si hlubší pánev a na olivovém oleji v ní začněte opékat šalotku a po chvíli i česnek. Když šalotka zesklovatí, do pánve přidejte slávky a zalijte vínem.
Přiklopte poklicí a nechte dusit 5 minut.
Po 5 minutách odklopte a zkontrolujte zda jsou všechny slávky otevřené.
Pokud zůstane některá zavřená, vyhoďte jí.
Přilijte rajčatovou omáčku, trošku promíchejte aby se dostala všude a nechte ještě 5 minut probublávat. Nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou a podle chuti dosolte. (možná ani nebude potřeba, podle toho, jak osolíte rajčatovou omáčku)
Slávky jsou nejlepší podávané se světlou bagetou.
Dobrou chuť!