Ingredience: | |
salátová okurka | 2 ks |
smetana ke šlehání | 250 ml |
mléko | 400 ml |
kopr | 2 lžíce |
limetka | 1 ks |
olivový olej | 100 ml |
sůl | dle chuti |
bílý pepř | špetka |
listy salátu | na dekoraci |
Inspirováno kuchařem Honzou z kulinárního studia Cocino Rivero, který ale polévku připravoval z výrobků Alpro.
Limetku řádně omyjeme a ostrouháme z ní kůru, kterou smícháme s olivovým olejem.
Dvě okurky oloupeme a rozmixujeme spolu se smetanou, pak přilijeme mléko. Přidáme jemně nasekaný kopr, podle chuti limetkovou šťávu, pepř a sůl.
Polévku uložíme do chladna alespoň na dvě hodiny.
Okurku, která nám zbyla k dekoraci, oloupeme a nakrájíme na špalíky vysoké asi 4 cm. Částečně z nich vykrojíme semínka, aby nám vznikl "kalíšek". Ten pak naplníme menšími opranými listy salátu a snítou kpru, můžeme doplnit měsíčkem limety nebo citronu).
Na pěkný hluboký talíř nalijeme polévku a doprostřed postavíme okurkový kalíšek. Polévku zakápneme ochuceným olejem a podáváme samotnou nebo s tmavým pečivem.
Podrobné info: