Ingredience: | |
máslo | 250 g |
hladká celozrnná špaldová mouka | 450 g |
smetana ke šlehání | 180 ml |
maková, povidlová či jiná náplň | dle chuti |
Tyhle křehké šlehačkové (martinské) rohlíčky mám strašně ráda, a tak jsem je alespoň malinko ozdravila. Stále je to dobrota plná tuků, co si budeme povídat, ale jeden malý rohlíček pro malý hřích úplně postačí.
Změklé máslo smíchejte se smetanou ke šlehání a postupně zapracujte mouku. Vyjít by vám mělo krásně vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Je možné, že mouky budete muset použít o něco více či méně, savost každého druhu je totiž individuální. Vyválejte na kruh, který rozdělíte na osminy. Na každou z nich dejte náplň dle svých představ (já jsem svařila mletý mák, mléko, cukr a kapku rumu) a zarolujte. Konce lehce zahněte, aby vznikl malý rohlíček.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C do zlatova (přibližně 10 minut).
Dětská specifika: