Název:Slunečnicové paté
vegetariánský recept
Ingredience:
Ingredience: |
slunečnicová semínka | 100 g |
sušená rajčata (ne v oleji) | 20 g |
lahůdkové droždí | 2 lžíce |
cibule | 1 ks |
česnek | 3 stroužky |
olej | 1 lžíce |
červená řepa | kousek |
citronová šťáva | 2 lžíce |
voda | 100 + 300 ml |
práškový agar (polovina pytlíčku) | 5 g |
sójová omáčka Shoyu | 3 lžíce |
sůl | 1 lžička |
uzená paprika | 2 lžičky |
provensálské koření | 2 lžičky |
Postup přípravy:Nebýt blogu, tak tento recept ani nevznikl. Nedávno mě u příspěvku na kešu paté zaujal komentář, zda by to nešlo udělat ze slunečnicových semínek. Moje první myšlenka? Ani náhodou, to bude hnusný! Ale druhá? Možná by to přeci jen šlo...
A tak jsem spojila dva své oblíbené recepty. A to již zmiňované kešu paté spolu s pomazánkou ze sušených rajčat. Už při přípravě jsem byla nadšená a bylo mi jasné, že to bude dobrůtka. A nemýlila jsem se.
Paté jsem použila jako "pomazánku" na luštěninové placičky, a nebo jsem ho nakrájela na kostičky a ozdobila s ním teplý salát z brokolice a červených fazolí. To vypadalo hrozně efektně (skoro jako nějaký tuňák) a navíc to dá salátu zase jiný šmrnc.
Postup:
Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.
V menším hrnci rozpalte olej a zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilijte asi 100 ml vody a minutku duste.
Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilite do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.
Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, červenou řepu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.
Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.
Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylijte. Nechte zchladit.
Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z
lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy30 min
Autor:
zavřít okno