Pažitka
Název:

Smažený květák a brokolice s novým bramborem

vegetariánský recept


Smažený květák a brokolice s novým bramborem


Ingredience:
Ingredience:
květák / brokolice1 palice
hladká mouka4-6 lžic
strouhanka8-10 lžlic
vejce3-4 ks
mléko1 lžíce
sůl1 špetka
olej na smažení1 ks
tatarská omáčka1 sklenička
nové brambory500 g
čerstvá petrželka1 hrstička
máslo na brambory1 lžíce
Postup přípravy:

Je to sice úplně obyčejný bezmasý pokrm, ale u nás doma jej milujeme. Tak třeba pro někoho tip, nebo inspirace.

KVĚTÁK, nebo karfiol je velmi oblíbená košťálová zelenina, která byla vyšlechtěna z bulvy zelné. První záznamy o květáku pocházejí již z 6. století před naším letopočtem z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí již zmiňované bulvy zelné. U nás v Evropě se květák rozšířil až v 18. století. Zvláštností je, že je květák minimálně kalorický – obsahuje jen 25 kcal na 100 gramů – takže kalorie doženeme tím, že ho usmažíme.

BROKOLICE se v kuchyni využívá podobně jako květák, ale má oproti květáku výhodu, že méně nadýmá a obsahuje ještě větší obsah pro lidský organismus zdraví prospěšných látek, než květák. Brokolice pochází z oblasti Středozemního moře a u nás v Čechách byla vyšlechtěna v roce 1963 v Olomouci.
Brokolice působí jako prevence proti vzniku různých rakovinových nádorů. Mnoho lékařských studií potvrdilo, že látky, které brokolice obsahuje, dokáží tzv. opravit DNA v buňkách a tím zabraňují bujení rakoviny. A na co má brokolice blahodárné účinky? Ničí v organismu škodlivé látky, posiluje imunitní systém, pozitivně ovlivňuje srážlivost krve, posiluje svaly a klouby, podporuje správnou činnost zažívacího ústrojí, působí proti onemocněním žaludku a střev a má antisklerotické účinky.

Květák, nebo brokolici dáme na 2 minuty vařit do osolené vody, vyndáme, necháme okapat a rozebereme na přibližně stejně velké růžičky. Každý kousek pečlivě obalíme v trojobalu (nejdříve mouka, pak vejce s kapkou mléka, nakonec strouhanka) a usmažíme na rozpálené oleji dozlatova.
Podáváme s vařeným bramborem, posypaným petrželkou a s tatarskou omáčkou.



Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Vendula Balaštíková

    zavřít okno