Ingredience: | |
květák / brokolice | 1 palice |
hladká mouka | 4-6 lžic |
strouhanka | 8-10 lžlic |
vejce | 3-4 ks |
mléko | 1 lžíce |
sůl | 1 špetka |
olej na smažení | 1 ks |
tatarská omáčka | 1 sklenička |
nové brambory | 500 g |
čerstvá petrželka | 1 hrstička |
máslo na brambory | 1 lžíce |
Je to sice úplně obyčejný bezmasý pokrm, ale u nás doma jej milujeme. Tak třeba pro někoho tip, nebo inspirace.
KVĚTÁK, nebo karfiol je velmi oblíbená košťálová zelenina, která byla vyšlechtěna z bulvy zelné. První záznamy o květáku pocházejí již z 6. století před naším letopočtem z Kypru, kde se vyvinul z divoce rostoucí již zmiňované bulvy zelné. U nás v Evropě se květák rozšířil až v 18. století. Zvláštností je, že je květák minimálně kalorický – obsahuje jen 25 kcal na 100 gramů – takže kalorie doženeme tím, že ho usmažíme.