menší květák | 1 ks |
velká cibule | 1 ks |
olej | trochu |
Sezamová omáčka: | |
sezamová pasta | 150 ml |
masový vývar | 150 ml |
citrón | 1 ks |
římský kmín | špetka |
sůl | špetka |
drcený pepř | špetka |
Ingredience: |
Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou.
Základem této omáčky je sezamová pasta tahíni, která se připravuje z drcených sezamových semínek, jenž obsahují zdraví prospěšné tuky a jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a zinku.
Tahíni je také základem cizrnové pomazánky hummus, v arabském světě velmi oblíbené. Přímo u nás v Akku je jedna z nejvyhlášenějších hummus restaurací v Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud se chcete dostat dovnitř, budete muset čekat ve frontě, zájem je veliký. Restaurace dále nabízí prodej s sebou, postranním okénkem vám přímo před vašimi zraky umelou a ochutí právě vařenou cizrnu. Pomazánku tak dostanete zaručeně čerstvou, ještě vlahou, a taková je nejlepší.
Na českém trhu sezamovou pastu najdete ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.
Syrový květák rozebereme na růžičky, omyjeme, necháme okapat a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme stejně jako květák. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej, u květáku i cibule.
Vše přendáme do pánve s vyšším okrajem a zalijeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním sezamové pasty a masového vývaru. Dochutíme římským kmínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku připravte hodně řídkou, neboť prohřátím rychle houstne.
Směs promícháme, aby se nám jednotlivé kousky květáku dobře obalily omáčkou, a necháme krátce projít varem.
Podrobné info: