Pažitka
Název:

Smažený květák s omáčkou tahíni


Smažený květák s omáčkou tahíni


Ingredience:
menší květák1 ks
velká cibule1 ks
olej trochu
Sezamová omáčka:
sezamová pasta150 ml
masový vývar150 ml
citrón1 ks
římský kmín špetka
sůl špetka
drcený pepř špetka
Ingredience:
Postup přípravy:

Pokud máte rádi květák a všechny ty nákypy, placičky a mozečky už vám lezou krkem, zkuste malou změnu, zkuste květák po arabsku – opečený s restovanou cibulkou a zalitý sezamovou omáčkou.

Základem této omáčky je sezamová pasta tahíni, která se připravuje z drcených sezamových semínek, jenž obsahují zdraví prospěšné tuky a jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku a zinku.

Tahíni je také základem cizrnové pomazánky hummus, v arabském světě velmi oblíbené. Přímo u nás v Akku je jedna z nejvyhlášenějších hummus restaurací v Izraeli, známá jako hummus Saíd. Pokud se chcete dostat dovnitř, budete muset čekat ve frontě, zájem je veliký. Restaurace dále nabízí prodej s sebou, postranním okénkem vám přímo před vašimi zraky umelou a ochutí právě vařenou cizrnu. Pomazánku tak dostanete zaručeně čerstvou, ještě vlahou, a taková je nejlepší.

Na českém trhu sezamovou pastu najdete ve všech větších supermarketech nebo obchodech se zdravou výživou.

Syrový květák rozebereme na růžičky, omyjeme, necháme okapat a ve vyšší vrstvě oleje osmažíme do zlatova. Cibuli nakrájíme na proužky a osmažíme stejně jako květák. Na papírovém ubrousku necháme okapat přebytečný olej, u květáku i cibule.

Vše přendáme do pánve s vyšším okrajem a zalijeme omáčkou, kterou si připravíme smícháním sezamové pasty a masového vývaru. Dochutíme římským kmínem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Omáčku připravte hodně řídkou, neboť prohřátím rychle houstne.

Směs promícháme, aby se nám jednotlivé kousky květáku dobře obalily omáčkou, a necháme krátce projít varem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Aisha Khatib

    zavřít okno