Ingredience: | |
vejce | 3 ks |
třtinový cukr | 130 g |
mouka | 300 g |
sůl | špetka |
prášek do pečiva (bez lepku) | 1 sáček |
smetana (použila jsem sojovou) | 150 ml |
tuk (Hera) | 125 g |
ovoce (jahody) | 3 hrnky |
Bublanina je dle mého jeden z nejvděčnějších moučníků. Je natolik univerzální, že ji můžete péct i opakovaně a měnit ovoce dle chuti a sezóny. Bublanina však může být někdy suchá, ale u této se Vám to rozhodně nestane. Díky smetaně je krásně vláčná a určitě si na ní pochutnáte.
V míse si odvážíme cukr a přidáme vejce. Prošleháme do pěny. Dáme si povolit tuk.
V jiné míse si odvážíme mouku (použila jsem pro bezlepkovou variantu 200 g směsi Jizerka zelená + 100 g Doves Farm červená), přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Do ušlehané směsi vajec a cukru pomalu prosíváme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Promícháme. Dále do směsi přidáme smetnu a nakonec přidáme povolený tuk. Těsto pak nalijeme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný) a zarovnáme. Navrch těsta pak klademe ovoce. Já použila jahody, které jsem si předtím omyla a očistila. Větší jsem pak překrojila na menší kousky.
Bublaninu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 25 - 30 minut. Po upečení necháme vychladnout a před podáváním pak můžeme poprášit moučkovým cukrem.
Inspirovala jsem se na webu apetitonline.cz.
Podrobné info: